Η Άγκυρα, πάντως, συνεχίζει στην τακτική των προκλήσεων και από σήμερα είναι σε ισχύ NAVTEX που έχει εκδώσει για το ερευνητικό πλοίο Γιουνούς

Το εργαλείο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητα ενεργοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει τη ρητορική της.

Η αναβολή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, καθυστερεί για κάποιες μέρες τη σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών για τις τουρκικές απειλές, ωστόσο αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου της Πράγας, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι αν θα πάει στην Πράγα ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του. Χθες, σε προπαρασκευαστική συζήτηση για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που έγινε στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί και όχι ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έμεινε στην Άγκυρα λόγω του τηλεφωνήματος Ερντογάν-Πούτιν.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανη μια επαφή Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να τα πει με την κ. Φον Ντερ Λάιεν το Σάββατο στη Βουλγαρία, στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού IGB, μετά και την αναβολή του χθεσινοβραδινού δείπνου.

Σε ισχύ η παράνομη τουρκική NAVTEX

Η Άγκυρα, πάντως, συνεχίζει στην τακτική των προκλήσεων και από σήμερα είναι σε ισχύ NAVTEX που έχουν εκδώσει οι γείτονες για το ερευνητικό πλοίο Γιουνούς. H εν λόγω Navtex, πάντως, δεσμεύει μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο, ενώ θα διαρκέσει ως τις 5 Οκτωβρίου.

Βεβαίως, το μήνυμα της Αθήνας είχε φτάσει από χθες στην Άγκυρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το “παρών” στην ονοματοδοσία της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» και να ξεκαθαρίζει ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο». «Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Οι Τούρκοι, πάντως, φαίνεται πως παρακολουθούν στενά και την ελληνογαλλική άσκηση ΑΡΓΩ 2022, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου μια εβδομάδα και στην οποία συμμετέχει το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Tonnere, καθώς χθες καταγράφηκε το ίχνος τουρκικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας που προφανώς «κατόπτευε» το πεδίο της άσκησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr