Αποφασισμένη να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας είναι η κυβέρνηση, την ώρα που κρατάει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας

Τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας τόνισε κατά την επίσκεψή του στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει «παράθυρο» συγκλίσεων με την Τουρκία, ενώ την ενίσχυση της συμμαχίας με τη Γαλλία εξήρε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Απαραίτητος ο φράχτης στον Έβρο», διεμήνυσε ο Νότης Μηταράκης.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συμβαδίζουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας σταθμεύουν αμερικανικά drones, την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λάρισα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023.(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Είναι μόνο μία μικρή ένδειξη του πως έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα απ’ ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια».

Η Αθήνα παραμένει ανοικτή στο διάλογο με την Άγκυρα για την επίλυση της διαφοράς των θαλασσίων ζωνών, με τον Νίκο Δένδια να διακρίνει «παράθυρο» συγκλίσεων, επισημαίνοντας πάντως πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε πως: «Μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, ένα πολύ θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης των κοινωνιών, είναι πολύ εύκολο να ασκήσεις εξωτερική πολιτική επαναπροσέγγισης και επανέναρξης συζητήσεων.+20:14:50 η βοήθεια που παρέχουμε+ 20:15:07 δεν έχει τίποτα να κάνει με την ευρύτερη ελληνική εξωτερική πολιτική».

Η σύμπλευση Ελλάδας- Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με επιστέγασμα τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αποτυπώθηκε στη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί επιθεώρησαν τα ελληνικά Ραφάλ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Η προμήθεια των αεροσκαφών Ραφάλ, όσο και των φρεγατών Μπελαρά ισχυροποιεί την άμυνα της χώρας μας, ενισχύοντας την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεχή παρουσία των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Sébastien Lecornu υπουργός Άμυνας Γαλλίας, ανέφερε πως: «Είμαστε πολύ κοντά σε θέματα ασφαλείας και σε θέματα που αφορούν τις απειλές στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε διμερή θέματα, όπως η επιχειρησιακή συνεργασία και οι κοινές ασκήσεις».

Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί ανεξαρτήτως του αν θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη, ξεκαθαρίζει ο Νότης Μηταράκης, με τις συμμετέχουσες χώρες στη διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων να ζητούν οικονομική στήριξη.

Ο Νότης Μηταράκης Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε πως: «είναι εθνική μας επιλογή ότι για τη δική μας μεταναστευτική πολιτική ο φράχτης είναι απαραίτητος».

Κοινή δήλωση της Διάσκεψης για τη Διαχείριση των Συνόρων: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επαρκή οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής στα εξωτερικά σύνορα για όλους τους τύπους υποδομών προστασίας των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών φραγμών».

«Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή εισδοχής της χώρας ως παρατηρητή στον οργανισμό συνεργασίας της Κεντρικής Αμερικής.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr