Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι έκανε λάθος που φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα, ενώ τόνισε ότι ο τουρισμός δεν έχει να κάνει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τι δήλωσε για τα Χριστούγεννα, το ΕΣΥ και το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Δείτε τη συνέντευξη

«Κάνω κάθε δύο ημέρες rapid test», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο lockdown που υπάρχει εδώ και ένα μήνα στη χώρα. «Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες», σημείωσε.

«Όλες οι ιχνηλασίες έδειξαν ότι κατά τη νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι ο κλάδος θα στηριχθεί και το 2021.

«Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας με το ποδήλατο: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

Η παραδοχή για τη Θεσσαλονίκη – Τι είπε για τις καταγγελίες για διπλή καταγραφή στα κρούσματα

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα». «Να τηρήσουμε τα μέτρα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων», συνέχισε.

Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων».

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα».

Όταν ρωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός είπε:  «Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο».

Στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα. Με αφορμή την ερώτηση, αναφέρθηκε σε μία προσωπική, οικογενειακή ιστορία: «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολυομελύτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα γίνει ολόκληρη καμπάνια για την ενημέρωση του πληθυσμού έτσι ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Μάλιστα, κάλεσε όλες και όλους να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. «Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Οι πρώτες δόσεις θα είναι διπλές. Ανοσία δεν θα αποκτήσουμε πριν τον Φεβρουάριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της ευφορίας. Σημείωσε ότι πιστεύει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr