Ο Νότης Μηταράκης μίλησε για το μεταναστευτικό και για τις εξελίξεις στα σύνορα. Ο υπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Πρόσφατα δε απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «Το πρόσημο του ισοζυγίου επιστροφών-αφίξεων διατηρείται θετικό».

Η ανάρτηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρώτο τετράμηνο του 2021 οι παράτυπες αφίξεις ήταν 2.463, ενώ οι αναγκαστικές απελάσεις, επιστροφές και μετεγκαταστάσεις ήταν 4.027.

Νότης Μηταράκης: «Χάρις στις ελληνικές προσπάθειες έχουν μειωθεί οι ροές «

Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία εφαρμόζει πολιτική ανοίγματος μετώπων και πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο οι μεταναστευτικές ροές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μειώθηκαν κατά 96%. «Χάρις στις ελληνικές προσπάθειες έχουν μειωθεί οι ροές κατά 96%, έχει καταρρίψει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στις σχέσεις της με την ΕΕ», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

«Και νομίζω έδωσε έναν άλλο τόνο στην επίθεση Ζαν Μισέλ- Φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα παρά την ιστορία με το sofa-gate. Έδωσε ξεκάθαρα την εικόνα ότι η Ευρώπη δεν είναι όμηρος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, όπως ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Νότης Μηταράκης: Το περιεχόμενο της επιστολής προς την Τουρκία

Την επιστολή δημοσιοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα καλά στοιχειοθετημένο γεγονός ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι βρίσκονταν υπό τη στενή παρακολούθηση και συνοδεία τουρκικών πλοίων, προκύπτει ότι δεν διώκονταν και η ζωή τους δεν ήταν σε κίνδυνο».  Για το γεγονός αυτό η Ελληνική Ακτοφυλακή «παρουσιάζει σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων».

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας,  ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο υπουργός στην επιστολή και συνδέει το συγκεκριμένο περιστατικό «με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας, προς την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Κοινή Δήλωση και να αποδεχθεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά, εκκλήσεις οι οποίες δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την ‘Αγκυρα».

Νότης Μηταράκης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr