Στις 08:30 το πρωί της Παρασκευής η εξειδίκευση των μέτρων – Ποιοι και πόσα χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους – Αναλυτικά παραδείγματα

Σημαντικά μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία αναπτύσσονται τόσο αναδρομικά, όσο και σε βάθος χρόνου, με το κράτος να αναλαμβάνει να απορροφήσει μία επιβάρυνση ύψους 70%-80% για τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 και σε χρονικό ορίζοντα μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Οι τέσσερις παρεμβάσεις θα αναπτυχθούν σε τρεις φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση του κυβερνητικού σχεδιασμού, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022, θα επιστραφεί από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιστροφή θα γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, κατά τον μήνα Μάιο που ήδη διανύουμε και για τον προσεχή Ιούνιο, θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό της επιβάρυνσης στο 50%.

Τέλος, η τρίτη φάση και καθώς θα «ξεδιπλώνονται» οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή του ρεύματος, ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να απορροφηθεί έως και το 80% των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων – Η Α’ φάση Δεκέμβριος ’21 – Απρίλιος ’22

Στο πλαίσιο του νέου πλέγματος μέτρων, το κράτος θα επιστρέψει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022. Το «ταβάνι» της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Στην πράξη, αν ένας καταναλωτής έχει πληρώσει για ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στο εξάμηνο αυτό ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 1.200 ευρώ και για το ίδιο διάστημα έχει λάβει επιδότηση από το κράτος 350 ευρώ, έχει συνολικά επιβαρυνθεί με 850 ευρώ. Τότε, το ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα είναι ύψους 510 ευρώ. Στην περίπτωση που μετά την αφαίρεση της επιδότησης προκύψει επιβάρυνση της τάξης των 1.000 ευρώ, τότε θα του επιστραφεί το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 600 ευρώ.

Αντίστοιχα, για επιβάρυνση 1.500 ευρώ και αφού αφαιρεθεί η επιδότηση (σ.σ. που «έτρεχε» από την κυβέρνηση για περίπου 4,2 εκατ. παροχές σε κύριες κατοικίες), το 60% αντιστοιχεί σε 900 ευρώ, ωστόσο το ποσό που πιστωθεί στον πολίτη θα είναι και πάλι 600 ευρώ.

Καταναλωτής, δε, με συνολική επιβάρυνση 250 ευρώ, θα λάβει πίσω τα 150.

Η Β’ φάση, Μάιος-Ιούνιος 2022

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Επιπρόσθετα, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Έτσι, για ένα ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής της τάξης των 100 ευρώ για κάθε μήνα -αφού αφαιρεθεί και πάλι το ποσό της επιδότησης- θα επιστραφεί στον καταναλωτή ποσό 100 ευρώ -ήτοι, το μισό των 200 ευρώ. Άγνωστο είναι ακόμη το κέρδος που ενδεχομένως θα προκύψει στις τσέπες των καταναλωτών από τη φορολόγηση 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επ’ αυτού αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Η Γ’ φάση, Ιούλιος ’22 – Ιούνιος ’23

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος. Στόχος είναι να απορροφηθεί σε ποσοστό έως και 80% το επιπλέον κόστος της ενέργειας.

Έτσι, οι λογαριασμοί θα μειωθούν σημαντικά, επιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό εκεί που βρίσκονταν προ κρίσης και με την επιβάρυνση των νοικοκυριών να φτάνει, τελικά, μόλις στο 20%.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει την Παρασκευή, στις 08:30 το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr