Μετάλλαξη Δέλτα: Σύμφωνα με νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τα 4 εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Η Μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει γενικό συναγερμό στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες για λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΜΑ αναφέρει σε μελέτη του πως τα εμβόλια που κυκλοφορούν προσφέρουν προστασία κόντρα στην παραλλαγή του κορωνοϊού.

Τα τέσσερα εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια κατά της COVID-19 δείχνουν ότι προστατεύουν έναντι όλων των μεταλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι «αυτό δείχνουν τα πρώτα δεδομένα από πραγματικά στοιχεία».

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Για την επιτάχυνση του εμβολιασμού

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού και η διατήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της COVID-19, τόνισε ο επικεφαλής του ΕΜΑ και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το συντομότερο δυνατό, για να προστατευτούν από τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Μ. Καβαλέρι τόνισε ότι ο ΕΜΑ εξετάζει όλες τις μελέτες, προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τον βαθμό προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια κατά της COVID-19, έναντι των νέων μεταλλάξεων. Σημείωσε, πάντως, ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μελετών στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Αγγλία, δείχνουν καλή ανοσοαπόκριση και καμία ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ βρίσκεται σε επαφή με τους παραγωγούς εμβολίων σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης μιας ενισχυτικής δόσης, την κατάλληλη χρονική στιγμή και με την καλύτερη δυνατή στρατηγική. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο παραμένει ασαφές αν οι ενισχυτικές δόσεις είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί η προστασία των εμβολίων κατά της COVID-19.

Σχετικά με τα πέντε θεραπευτικά φάρμακα

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την ανοσοαπόκριση σε άτομα που έλαβαν και τρίτη δόση (ή δεύτερη δόση στην περίπτωση του εμβολίου της εταιρείας Janssen). Αυτά τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν εντός του καλοκαιριού, είπε ο Μ. Καβαλέρι. Εξάλλου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να αναφέρουν οποιεσδήποτε παρενέργειες παρατηρούνται σε άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19. «Κάθε νέο δεδομένο θα αξιολογείται από την Επιτροπή Ασφαλείας για τα Ανθρώπινα Φάρμακα (PRAC), του ΕΜΑ», είπε.

Τέλος, σχετικά με τα πέντε θεραπευτικά φάρμακα που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην στρατηγική της για τις θεραπείες κατά της COVID-19, ο επικεφαλής του ΕΜΑ ανέφερε ότι και τα πέντε βρίσκονται σε κυλιόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι πρώτες γνωμοδοτήσεις του ΕΜΑ αναμένονται αργότερα φέτος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr