Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού πληθαίνουν αφού ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει, όπως κάθε άλλος ιός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε αναφερθεί σε έξι νέες μεταλλάξεις του ιού τις προηγούμενες μέρες, ενώ γίνεται προσπάθεια τα εμβόλια, όπως αυτό της Moderna, να προσαρμοστούν για να «πιάσουν» και τις μεταλλάξεις.

Τώρα, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που περιλαμβάνει συνολικά 34 μεταλλάξεις. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού ανιχνεύτηκε σε τρεις ταξιδιώτες στην Ανγκόλα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τούλιο ντε Ολιβέιρα του Πανεπιστημίου ΚβαΖούλου-Νατάλ στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και Σίλβια Λουτουκούτα του υπουργείου Υγείας της Ανγκόλα στη Λουάντα, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, σύμφωνα με το «Nature», ανακάλυψαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη κορωνοϊού μετά τη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Ανγκόλα.

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Τι παρατηρήθηκε στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Η νέα παραλλαγή, που ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2, διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα γονιδιώματα του κορωνοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές. Η εν λόγω παραλλαγή χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της πιθανώς τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2020 το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Νότιας Αφρικής είχε για, πρώτη φορά, ανιχνεύσει τη γνωστή -πια- σήμερα πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή 501Υ.V2, που αντιστέκεται περισσότερο στα αντισώματα και η οποία έχει πια εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Τι παρατηρήθηκε στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Τι παρατηρήθηκε στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Η Ανγκόλα, στην οποία έχουν υπάρξει περίπου 21.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 500 θάνατοι από Covid-19, έχει επιβάλει τα υποχρεωτικά γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) σε όλους τους αεροπορικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιό της, πέρα από την προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Όλοι όσοι έχουν θετικό rapid τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα, απομονώνονται τουλάχιστον για 14 ημέρες, ενώ όσοι έχουν αρνητικό rapid τεστ, αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr