Η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε το δικό της μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό προέταξε η Καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ.

Παράλληλα, χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άνγκελα Μέρκελ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μέρκελ Ερντογάν: «Τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο»

«Η Καγκελάριος τόνισε ότι τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η Καγκελάριος χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών». Αυτό ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζάιμπερτ και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο «Σουλτάνος συμφώνησαν ότι ο εν εξελίξει σχηματισμός κυβέρνησης στη Λιβύη υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά χρειάζεται την πλήρη στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης».

Θυμίζουμε πως πριν από δύο ημέρες η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία εξέφρασε επίσης την «πλήρη στήριξή» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου. «Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ. Και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr