Ο κορωνοϊός επιμένει να ταλαιπωρεί και ανθρώπους που έχουν νοσήσει ήδη για μια φορά, όπως αναφέρει νέα μελέτη, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα κρούσματα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και μετά τους εμβολιασμούς παρατηρείται μείωση στους θανάτους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, το 10% των συμμετεχόντων που είχαν ήδη μολυνθεί από κορωνοϊό, εντοπίστηκαν θετικοί για δεύτερη φορά. Οι νέοι που έχουν ήδη βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό δεν προστατεύονται πλήρως από την επαναμόλυνση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Μια μελέτη σε 3.000 μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ,  κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών, έδειξε ότι το 10% των συμμετεχόντων (19 στους 189) που είχαν προσβληθεί από Covid-19 στο παρελθόν, βρέθηκαν ξανά θετικοί. Αυτό συγκρίνεται με το 50% των ατόμων που δεν είχαν προηγουμένως εμφανίσει κορωνοϊό (1.079 από 2.247). Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Μελέτη κορωνοϊός: 10% των νέων που νόσησαν εντοπίστηκαν ξανά θετικοί

Μελέτη κορωνοϊός: 10% των νέων που νόσησαν εντοπίστηκαν ξανά θετικοί

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, σημειώνουν ότι υπογραμμίζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του κορωνοϊού στους νέους. Πρόσθεσαν ότι μόνο ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρής νόσου ή θανάτου από τον ιό – και πιθανώς μετάδοσης.

Τόνισαν, όμως, ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών συνωστισμού κατά τη διαβίωση στη στρατιωτική βάση όπου διεξήχθη η μελέτη, αφού απαιτείται στενή επαφή για τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων. Αυτό μπορεί να συνέβαλε σε υψηλότερο ποσοστό επανεμφάνισης του ιού από ό, τι στον υπόλοιπο πληθυσμό, ανέφεραν.

Ο καθηγητής Στιούαρτ Σίλφον, της Ιατρικής Σχολής Icahn και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Καθώς η διάθεση εμβολίων συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρά την προηγούμενη μόλυνση με Covid-19, οι νέοι μπορεί να κολλήσουν τον ιό ξανά και μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλους. Η ανοσία δεν διασφαλίζεται από προηγούμενη λοίμωξη και εξακολουθούν να χρειάζονται εμβολιασμοί που παρέχουν πρόσθετη προστασία για όσους είχαν νοσήσει με Covid-19».

Τι έδειξαν άλλες μελέτες

Παρόμοιες μελέτες σε άλλες χώρες έχουν δείξει υψηλά επίπεδα προστασίας από την εκ νέου μόλυνση από προηγούμενες λοιμώξεις. Στη Δανία, για παράδειγμα, μια μελέτη τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων έδειξε ότι μόνο το 0,65% εκείνων που είχαν θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της χώρας εμφάνισαν ξανά τον ιό στο δεύτερο κύμα. Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν πέντε φορές υψηλότερος (3,3%) για άτομα που δεν είχαν ήδη νοσήσει.

Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους εργαζομένους στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) έδειξε επίσης ότι είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με κορωνοϊό εάν δεν είχαν ήδη βρεθεί θετικοί στο παρελθόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr