Η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 606.000 το 2022, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών.

Η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 606.000 το 2022, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι υπήκοοι τρίτων χωρών αντιπροσώπευαν 925.000 μακροπρόθεσμες αφίξεις, ενώ 151.000 ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μείωση της μετανάστευσης ήταν μια υπόσχεση στο προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος το 2019, όταν ο αριθμός των μεταναστών ήταν ακόμα 226.000. Τα προηγούμενα στοιχεία, τον Νοέμβριο, έδειξαν ότι η μετανάστευση ήταν 504.000 το έτος έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι πολλές πρόσφατες αφίξεις είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Χονγκ Κονγκ. Το ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών αυξήθηκε από 9% σε 19% το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η νόμιμη μετανάστευση είναι ένα επίμαχο ζήτημα εντός του Συντηρητικού κόμματος. Έρχεται καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την ήπια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει την στενότητα στην αγορά εργασίας, η οποία προκαλεί προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και αυξάνει τους μισθούς σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει ότι θέλει καθαρή μετανάστευση κάτω από 500.000, περίπου στο επίπεδο που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο.

Ωστόσο, συγκρούστηκε με την πιο «σκληροπυρηνική» υπουργό Εσωτερικών του, Σουέλα Μπρέιβερμαν, σχετικά με ορισμένα προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση των αριθμών. Ο Σούνακ τόνισε επίσης ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι μετανάστες είναι απαραίτητοι για τομείς όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Σε μια ομιλία νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μπρέιβερμαν είπε: «Δεν είναι ξενοφοβικό να λέμε ότι η μαζική και ταχεία μετανάστευση δεν είναι βιώσιμη όσον αφορά την προσφορά στέγης, τις υπηρεσίες και τις σχέσεις με την κοινότητα». Είπε επίσης ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να καλύψουν θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως οδηγοί φορτηγών και κρεοπώλες.

Πηγή: pagenews.gr