Μεγάλη Δευτέρα ορθοδόξων 2022 ακολουθία του νυμφίου: Σήμερα είναι η Μεγάλη Δευτέρα ορθοδόξων για το 2022 και η ακολουθία του νυμφίου.

Σήμερα είναι η Μεγάλη Δευτέρα ορθοδόξων για το 2022 και η ακολουθία του νυμφίου. Ξημερώνει  η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας που κορυφώνεται το Πάσχα. Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί εκείνα τα χρόνια. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα από την Κυριακή των Βαΐων όπου σηματοδοτεί την έναρξη της εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού, της λεγόμενης Μεγάλης Εβδομάδας.

Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά κυρίως, έχει καθιερωθεί να ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές και οι γλάστρες βάφονται κόκκινες. Επίσης, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο, κατά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

ο απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όπως και της Κυριακής των Βαΐων,αλλά και της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά γίνεται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» και το «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω».

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Δευτέρα;

Ειδικότερα η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο. Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.

Παράλληλα, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο,όμως διαπίστωσε ότι η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς.

Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.

Τι θα επικρατήσει φέτος για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της δύσκολης περιόδου που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπεί η είσοδος πιστών στους ιερούς ναούς, οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα μεταδοθούν μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Συνεπώς απαγορεύονται, για το κοινό οι λειτουργίες, και οι συνάξεις, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr