Το φαινόμενο θα είναι ορατό με απαραίτητο εξοπλισμό από περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου

Ένας σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, το «μαύρο φεγγάρι», θα δημιουργήσει μια ηλιακή έκλειψη απόψε Σάββατο (30 Απριλίου) σε περιοχές της Νότιας Αμερικής.

Η νέα σελήνη του Απριλίου προαναγγέλλει δύο ακόμη ιδιαίτερα γεγονότα. Πρώτον, μια κοντινή προσέγγιση της Αφροδίτης και του Δία λίγο πριν την ανατολή του ηλίου το Σάββατο και ακολουθεί η κορύφωση της βροχής μετεωριτών Eta Aquarid στις 4 και 5 Μαΐου.

Η Αφροδίτη και ο Δίας θα έχουν απόσταση εκατομμυρίων μιλίων, αλλά από τη Γη θα φαίνονται σαν σε “σύγκρουση”.

Αυτή η πλανητική σύνοδος συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά φέτος οι δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος θα φαίνονται πολύ πιο κοντά από το συνηθισμένο, σαν να αγγίζονται. Το ίδιο θέαμα δεν αναμένεται μέχρι το 2039.

Τι είναι  το «μαύρο φεγγάρι»; 

Αν και δεν είναι επίσημος αστρονομικός όρος, το Timeanddate.com περιγράφει δύο καταστάσεις όπου πολλοί θεωρούν ότι έχουμε τη σπάνια νέα σελήνη. (Μια νέα σελήνη συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι πλήρως στη σκιά από την προοπτική της Γης και είναι η μόνη ευθυγράμμιση κατά την οποία μπορούν να συμβούν ηλιακές εκλείψεις, αν και σπάνια).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, στην πρώτη περίπτωση είναι η δεύτερη νέα σελήνη σε έναν μόνο ημερολογιακό μήνα ενώ στη δεύτερη πρόκειται για την τρίτη νέα σελήνη σε μια εποχή τεσσάρων νέων φεγγαριών.

Κατά το space.com, το «μαύρο φεγγάρι» του Απριλίου ταιριάζει στον πρώτο ορισμό, «αν και δυστυχώς, δεν θα μπορείτε να το δείτε».

Κατά το άρθρο, αυτό που κάποιος μπορεί να δει είναι η ηλιακή έκλειψη που προκαλεί καθώς το φεγγάρι διέρχεται για λίγο ένα μέρος του ήλιου από τη σκοπιά της Γης. Η μερική έκλειψη ηλίου της 30ης Απριλίου θα σαρώσει τμήματα της Ανταρκτικής, το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής και τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί και βρίσκεστε σε αυτές τις περιοχές, φροντίστε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά έκλειψης ηλίου.

Δείτε το φαινόμενο απευθείας από τις 20:45 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας):

Με πληροφορίες από space.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr