Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βραζιλία, επανέλαβε ευρωπαϊκή θέση για στήριξη της Ουκρανίας, την προσπάθειά της να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022.

Οολλανδός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συζήτησε χθες Τρίτη με τον βραζιλιάνο κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους δύο ηγέτες να θέτουν πάντως στο επίκεντρο εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Ρούτε στάθηκε στο ότι δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις που θα πλήξουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Λούλα από την πλευρά του επανέλαβε πως πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει καλέσει να γίνουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός πρόβαλε την ευρωπαϊκή θέση για την ανάγκη να υποστηριχθεί η Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ολλανδία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο βραζιλιάνος πρόεδρος σημείωσε πως ο Σέλσου Αμορίμ, σύμβουλός του για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, έφθασε χθες στο Κίεβο για να συζητήσει με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αμορίμ έχει αποστολή «να μάθει τι θέλει ο Ζελένσκι. Γνωρίζει ήδη τι θέλει ο Πούτιν», εξήγησε. «Τώρα είναι ώρα για διπλωματία, όχι για πόλεμο», επέμεινε ο Λούλα, που προτείνει μεσολάβηση από ομάδα κρατών που δεν έχουν εμπλακεί στη σύρραξη.

Ο κ. Ρούτε έκανε από τη Δευτέρα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, για συνομιλίες επικεντρωμένες στο εμπόριο, τη συνεργασία στη βιώσιμη γεωργία, καθώς και την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στο υδρογόνο. Εξήρε τις προσπάθειες της βραζιλιάνικης κυβέρνησης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: pagenews.gr