Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, τόνισε η συμμετοχή «σε μια Ένωση που ενεργοποιεί το υπερόπλο του Ταμείου Ανάκαμψης και που, για πρώτη φορά, αγοράζει και διαθέτει μαζικά εμβόλια σε όλους τους Ευρωπαίους, δεν επιβεβαιώνει απλά την ιστορική επιλογή του Καραμανλή να πορευτούμε μαζί με τους εταίρους μας και όχι μόνοι μας, αλλά την καθιστά υπαρξιακό μονόδρομο».

Επίσης, επεσήμανε πως «σαράντα χρόνια μετά, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πια το σπίτι μας, η ασπίδα μας και η ασφαλέστερη εγγύηση για το μέλλον μας και υπογράμμισε ότι με τη δύναμη της δημοκρατίας και των αξιών μας και τα γενναία ευρωπαϊκά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, θα υπερασπιστούμε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα αντάξια των θυσιών των παλαιοτέρων και των προσδοκιών των νεότερων Ελλήνων».

«Το 2021 θα σφραγιστεί από την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που αξίζει να γιορταστεί με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα όμως με την επέτειο του Εθνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, η χώρα μας τιμά την Ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που αποτελεί σπουδαία ιστορική κατάκτηση των Ελλήνων, ίσως τη μεγαλύτερη μετά την Εθνική Παλιγγενεσία. Τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που άλλαξε την μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφερόμενος στα ιδανικά, τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, τόνισε ότι ενέπνευσαν τη Γαλλική Επανάσταση και τον αγώνα για την Αμερικανική Ανεξαρτησία και σημείωσε ότι οι ίδιες κοινές αξίες που θεμελίωσαν τον αγώνα για την παλινόρθωση του γένους όπως το οραματίστηκαν οι Φιλικοί και εμπέδωσε ο λαός μας με τις θυσίες των Επαναστατημένων Ελλήνων.

«Ήταν αυτά τα ιδανικά που ξεσήκωσαν το φιλελληνικό αίσθημα παντού στη Δύση πριν αλλά και μετά την Επανάσταση, αλλά και το ιδεολογικό πλαίσιο που ενέπνευσε τους Πατέρες της Ευρώπης στις στάχτες του ολέθριου Παγκοσμίου Πολέμου. Της τελευταίας αιματοβαμμένης σελίδας της κοινής μας ιστορίας. Σε αυτή την Ευρώπη αγκιστρώσαμε οριστικά το μέλλον μας πριν 40 χρόνια. Η Ενωμένη Ευρώπη εξαπλώθηκε ως ένα φως ειρήνης, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης μετά το σκοτάδι του πολέμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η ιστορική αλήθεια που δεν αμφισβητείται. Όποια χώρα συμμετείχε στο εγχείρημα, έζησε ειρηνικά, κατάκτησε ένα καλύτερο μέλλον, πέτυχε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο. «Με ακλόνητες αξίες, πίστη στον άνθρωπο και απόλυτη προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών και κοινωνικών κατακτήσεων. Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με παρελθόν, παρόν και μέλλον».

«Κατοχύρωσε τα σύνορα μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύρισαν την πλάτη. Κατέστησε το ζητούμενο του τότε αυτονόητο του σήμερα με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και τις ελεύθερες συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους. Οι δυναμικές που διαμόρφωσαν την Ευρώπη και ανέπτυξαν τις κοινωνικές δομές, την ποιότητα της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, διαμόρφωσαν και την εξέλιξη της πατρίδας μας», σημείωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr