Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα “είναι ακόμα δυνατή”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα “είναι ακόμα δυνατή”, υπό τον όρο ότι θα “επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό”, μετά τη συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί.

“Αρκετούς μήνες μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη”, ο Μακρόν “εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία προόδου (στις συνομιλίες) και επέμεινε στον πρόεδρο Ραϊσί ότι είναι ανάγκη να κάνει την ξεκάθαρη επιλογή να συνάψει τη συμφωνία και να επανέλθει το Ιράν στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του για το πυρηνικό του πρόγραμμα”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση.

Τον Ιούνιο, το Ιράν άρχισε να αφαιρεί ουσιαστικά όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που είχε εγκατασταθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Μακρόν ζήτησε επίσης την απελευθέρωση τεσσάρων Γάλλων πολιτών που, όπως είπε, “κρατούνται αυθαίρετα” στο Ιράν.

Ιράν: Ανακοίνωσε την εξάρθρωση “τρομοκρατικού δικτύου” που συνδέεται με τη Μοσάντ

Την εξάρθρωση “τρομοκρατικού” δίκτυο που συνδέεται με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τη Μοσάντ,ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν οι ιρανικές αρχές.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον “ευαίσθητης σημασίας χώρων” στο Ιράν.

“Συνελήφθησαν μέλη ενός τρομοκρατικού δικτύου κατασκοπείας που συνδεόταν με τη Μοσάντ” μετέδωσε το Irna, επικαλούμενο ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών που δεν αναφέρει λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των συλληφθέντων ή την εθνικότητά τους. Εκεί διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι ύποπτοι “εισήλθαν στο Ιράν μέσω του Κουρδιστάν”, στο βόρειο Ιράκ.

“Αυτοί σκόπευαν να προβούν σε δολιοφθορές και σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές ενέργειες σε ευαίσθητης σημασίας περιοχές και προκαθορισμένους στόχους, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικούς επιχειρησιακούς εξοπλισμούς και τα πλέον ισχυρά εκρηκτικά”, προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τους εν λόγω στόχους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr