Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Ο επίκουρος καθηγητής σε ανάρτηση του αναφέρεται στην ενδημική φάση της πανδημίας.

Σε ανάρτηση του ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μάλιστα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σχολιάζει και την κριτική που δέχονται όσοι κάνουν λόγο για ενδημικότητα του ιού. «Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”.

“Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι», γράφει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Στην ανάρτησή του, ο επίκουρος καθηγητής συνέκρινε την πανδημία του κορωνοϊού με αυτή της χολέρας. «Ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας».

Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι. Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα.

“Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες”

Επειδή στον “αναπτυγμένο κόσμο” δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους. Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991.

Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες. (πηγή WHO)https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera….Σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας, σύμφωνα με μελέτη του PNAS η πηγή της τρέχουσας 7ης πανδημία της χολέρας ήταν ένα μη παθογόνο στέλεχος από την Μέση Ανατολή που κατέληξε να γίνει παθογόνο (https://www.pnas.org/content/113/48/E7730).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr