Νέες απειλές προς τη Δύση εξαπέλυσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο

Νέες απειλές προς τη Δύση εξαπέλυσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος δήλωσε πως θα διέταζε τα στρατεύματά του να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας εάν μια άλλη χώρα εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας. Μιλώντας σε μια μικρή ομάδα ξένων μέσων ενημέρωσης, ο Λουκασένκο είπε: «Είμαι έτοιμος να κάνω πόλεμο, μαζί με τους Ρώσους, από το έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο αν κάποιος – έστω και ένας στρατιώτης – εισέλθει στο έδαφός μας από εκεί (Ουκρανία) με όπλα για να σκοτώσει τον λαό μου. Εάν διαπράξουν επιθετικότητα κατά της Λευκορωσίας, η απάντηση θα είναι η πιο σκληρή και ο πόλεμος θα πάρει εντελώς διαφορετική φύση».

Εν τω μεταξύ, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, ένας πιστός σύμμαχος του Κρεμλίνου, συνεχίζει μεν να υποστηρίζει τον Πούτιν, επιχειρεί ωστόσο να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ειρηνοποιού, προσκαλώντας ατύπως τους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Μινσκ, και προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο Μινσκ, ο Λουκασένκο εμαφανίστηκε και πάλι έτοιμος να υποστηρίξει τον Πούτιν. Κατηγόρησε, τις κυβερνήσεις της Δύσης για όξυνση του πολεμικού κλίματος, ενώ προειδοποίησε για πυρηνικό πόλεμο. «Εάν συνεχίσετε με την κλιμάκωση της έντασης, τότε θα βγουν τα πυρηνικά όπλα και η Ρωσία έχει περισσότερα από τον καθένα» τόνισε δε.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να σταματήσει κάτι τέτοιο και πως εάν αρχίσει πυρηνικός πόλεμος η Λευκορωσία θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ειρήνη. Χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γιατί ένας πυρηνικός πόλεμος θα εξαλείψει τις ΗΠΑ. Κανείς δεν το θέλει αυτό».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος προσκάλεσε, ακόμη, άτυπα τον Τζο Μπάιντεν στη Λευκορωσία. «Δεν είναι μακριά από τη Βαρσοβία, 30 λεπτά και θα βρίσκεται στο Μινσκ. Θα προσγειωθεί με το αεροπλάνο του εδώ. Θα πείσω τον πρόεδρο της Ρωσίας να έρθει. Τον προσκαλώ, επίσης, μαζί με τον Μπάιντεν για να υπάρξει συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία ανέμεσα σε Ρωσία και Λευκορωσία έχει ενισχυθεί, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Μέχρι τώρα, όμως, ο Λουκασένκο δεν έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων.

Η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν, την ίδια στιγμή, τον Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας. Το 2020, οι Λευκορώσοι είχαν συρρεύσει στους δρόμους για να τον κατηγορήσουν για νοθεία, με τις διαδηλώσεις να καταστέλλονται βίαια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr