Λογαριασμοί ρεύματος: Το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Λίγες ώρες απομένουν ακόμη μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα από την κυβέρνηση για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση αυτή τη φορά εξετάζει ένα σχέδιο για τη στήριξη 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σε δύο φάσεις. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Πότε αναμένεται το “βαρύ πακέτο”

Θα ακολουθήσει εντός του α’ 15ενθημέρου το «βαρύ» πακέτο μέτρων με τις παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά, το οποίο θα αποτελέσει την ελληνική πρόταση στο ενεργειακό κόστος και θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων που στόχο έχει να ανακουφίσει όλα τα νοικοκυριά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022 και να χτυπήσει δραστικά και την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τι θα περιλαμβάνει

  • 1. Επιβολή πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας στους προμηθευτές. Το επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς (ανάλογα με την τεχνολογία) που θα προκύπτει ανάλογα με την τεχνολογία θα καλύπτεται με τους προαναφερόμενους εθνικούς πόρους. Οι πληροφορίες θέλουν η ανώτατη τιμή εκκαθάρισης να είναι τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με τον τρόπο αυτό θα συμπαρασυρθεί προς τα κάτω και η τιμή λιανικής ρεύματος.
  • 2. Χορήγηση απευθείας επιδοτήσεων σε οικιακούς καταναλωτές με καταναλώσεις κάτω από τις 300 κιλοβατώρες. Σκοπός είναι να διατηρηθούν οι σημερινές τιμές μετά την επιδότηση που είναι στα περίπου 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Αλεξανδρούπολη

Μήνυμα για ενεργειακή επάρκεια της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη ενώ παράλληλα τόνισε πως στόχος είναι αντικατάσταση του Ρωσικού φυσικού αερίου.

Ενεργειακή πύλη στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το έργο του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, «αλλά και ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα». Ειδικότερα ανέφερε ότι με αυτό το σημαντικό έργο και τα υπόλοιπα που δρομολογούνται, πολύ γρήγορα θα αντικατασταθεί το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές και από την άλλη εκπέμπεται το μήνυμα ότι όλες μαζί οι χώρες, είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr