Νέα έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, από το βήμα της Βουλής κατά της διάρκεια της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2021. Όπως είπε «το ύψος της χρηματοδότησης θα ανέρχεται στα 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ» ενώ επανέλαβε πως το «νέο εκλογικό σύστημα, ώστε αυτός που κερδίζει τις εκλογές να μπορεί να ασκήσει και να κριθεί από τους πολίτες για αυτό για το οποίο εκλέχθηκε» είναι προ των πυλών.

Αναλυτικά ο κ. Λιβάνιος δήλωσε:

« Τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν το τέλος του χρόνου έρχεται μία νέα ακόμα έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία θα μοιραστεί κατά το ήμισυ αναλογικά σε όλους τους Δήμους και κατά το άλλο ήμισυ με βάση τις πραγματικές απώλειες όπως έχουν καταγραφεί στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Το ύψος της υπολογίστε το σε περίπου 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ».

Ακόμη, ο υφυπουργός επισήμανε σχετικά με τις Περιφέρειες πως «αύριο, επίσης, μεθαύριο, τις επόμενες ημέρες, ενισχύονται εκτάκτως οι Περιφέρειες και με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ». Παράλληλα, υπογράμμισε: «Έρχεται και θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου η ρύθμιση για την έως 120 δόσεις αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους Δήμους της χώρας, ώστε μέσω μίας νέας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας να μπορέσουμε, εν μέσω της πανδημίας, να διευκολύνουμε τους οφειλέτες για όλες τις οφειλές που έχουνε προς τους Δήμους, προκειμένου και να διευκολυνθούν οι οφειλέτες αλλά και να αυξηθεί τα έσοδα των Δήμων, τα οποία πολλές φορές αυτά είναι πολλά χρόνια και δεκαετίες σε εκκρεμότητα».

Τι άλλο υποσχέθηκε για την αυτοδιοίκηση:

  • Νέο σύστημα εποπτείας, ώστε το φθινόπωρο του 2021 όλες οι υπηρεσίες εποπτείας των Δήμων και των Περιφερειών να λειτουργούν πλήρως και υπό ανεξάρτητο και αξιοκρατικά επιλεγμένο Επόπτη Νομιμότητας,
  • νέους θεσμούς συμμετοχικής διαδικασίας, όπως είναι η ψηφιακή διαβούλευση του προϋπολογισμού και το τοπικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα,
  • διμηνιαία ειδική συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής από τους Δημοτικούς Συμβούλους,
  • νέο εκλογικό σύστημα, ώστε αυτός που κερδίζει τις εκλογές να μπορεί να ασκήσει και να κριθεί από τους πολίτες για αυτό για το οποίο εκλέχθηκε.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Λιβάνιου στη Βουλή:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr