“Βήματα” σε ότι αφορά στις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία προανήγγειλε και η γειτονική Λετονία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι προτίθεται να πράξει

Στην απέλαση του Ρώσου πρέσβη στη Λιθουανία προχωρά η χώρα της Βαλτικής, μετά τις εικόνες φρίκης από την σφαγή στην πόλη Μπούκα, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λιθουανία “θα πρέπει να φύγει από τη χώρα”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

“Η Λιθουανία στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, που είναι θύματα της χωρίς προηγούμενο επιθετικότητας της Ρωσίας”, ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

“Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα ξεχαστούν”, πρόσθεσε.

Η Λιθουανία δήλωσε επίσης ότι θα κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη λιμάνι Κλαϊπέντα και είπε πως ο απεσταλμένος της στη Μόσχα “θα επιστρέψει στο εγγύς μέλλον”.

Εν τω μεταξύ, η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα κάνει βήματα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, η Λετονία θα σκληρύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρινκέβικς. “Ειδικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες”, ανέφερε ακόμη.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν τα πτώματα 421 αμάχων κοντά στο Κίεβο μέχρι την Κυριακή και ότι ερευνούν ενδεχόμενα “εγκλήματα πολέμου” στην Μπούτσα, χαρακτηρισμό τον οποίο χρησιμοποίησαν επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και, αναφερόμενη ευρύτερα στην επίθεση της Ρωσίας, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr