Μετά την Ισπανία, ήρθε η σειρά της Πορτογαλίας να «λιώσει» από θερμοκρασίες – ρεκόρ.

Η Πορτογαλία κατέγραψε χθες ρεκόρ ζέστης για σχεδόν μια δεκαετία, με 36,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Εκτός από τον μετεωρολογικό σταθμό Mora, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, πέντε άλλες τοποθεσίες στο κέντρο ή στο νότο ξεπέρασαν το «προηγούμενο ρεκόρ των 36 μοιρών που καταγράφηκε» στις 20 Απριλίου 1945 στο Pinhao (βορειοανατολικά), είπε ο Ricardo Deus. Μετεωρολόγος από το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).

Η Πορτογαλία και η γειτονική Ισπανία βιώνουν ένα εξαιρετικά πρώιμο κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα, που προκαλείται από μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Η ηπειρωτική Ισπανία κατέγραψε επίσης απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Απρίλιο την Πέμπτη με 38,8 βαθμούς Κελσίου στην Κόρδοβα (νότια), σύμφωνα με προσωρινά ακόμη στοιχεία που δημοσίευσε η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν αναμφισβήτητο δείκτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αυτά τα κύματα καύσωνα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, να επιμηκυνθούν και να ενταθούν. Σύμφωνα με το Πορτογαλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, το 10,2% της ηπειρωτικής επικράτειας είχε ήδη πληγεί από μια «σοβαρή» ξηρασία στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: pagenews.gr