«Γαλάζια οικονομία», είναι ο όρος κλειδί και η δέσμευση έγινε την Πέμπτη κατά την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης Our Ocean, η οποία συνεδρίασε για δύο ημέρες στον Παναμά για να δώσει ένα πλαίσιο για τη «γαλάζια οικονομία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Μαρτίου ότι το 2023 θα αφιερώσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα προστασίας των ωκεανών. «Η ΕΕ επιβεβαιώνει την ισχυρή της δέσμευση στη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών ανακοινώνοντας τριάντα εννέα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το έτος 2023. Αυτές οι ενέργειες θα χρηματοδοτηθούν ύψους 816,5 εκατομμυρίων ευρώ», ανακοίνωσε η ΕΕ σε δήλωσή της. Η υπόσχεση δόθηκε στα εγκαίνια στον Παναμά της παγκόσμιας διάσκεψης Ο Ωκεανός μας, που χαρακτηρίστηκε από εκκλήσεις για σφράγιση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία συζητήθηκε παράλληλα με τον ΟΗΕ, για την προστασία των διεθνών υδάτων και την
παρακολούθηση της παράνομης αλιείας από δορυφόρους.

Από αυτόν τον συνολικό προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρίνισε ότι θα αφιερώσει «320 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα στους ωκεανούς για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ωκεανό». Επιπλέον, η ΕΕ «θα εκσυγχρονίσει τον αστερισμό των δορυφόρων της με την εκτόξευση του
Sentinel-1C, για αξία 250 εκατομμυρίων ευρώ», προσθέτει το δελτίο τύπου. «Το Sentinel-1C θα είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της παρατήρησης παγόβουνων και της τήξης των πάγων στην Αρκτική σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει η ΕΕ.

Περίπου 600 εκπρόσωποι από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ΜΚΟ θα συζητήσουν για δύο ημέρες το πλαίσιο που θα δοθεί στη «γαλάζια οικονομία» (το ωκεάνιο ισοδύναμο της «πράσινης οικονομίας») για τη βιώσιμη εκμετάλλευση και προστασία των θαλασσών και των ωκεανών. Θα συζητήσουν τρόπους για την επέκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά και άλλα απορρίμματα, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τον περιορισμό της υποβρύχιας εξόρυξης. Ο Πρόεδρος του Παναμά Laurentino Cortizo άνοιξε τη διάσκεψη υπογράφοντας ένα διάταγμα για την επέκταση της προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης του Banco Volcan (Καραϊβική Θάλασσα) από 14.000 σε 93.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έτσι, ο Παναμάς «θα προστατεύσει το 54,33% της θαλάσσιας αποκλειστικής ζώνης του», υπογράμμισε ο Παναμάς υπουργός Περιβάλλοντος Μ. Κονσεπσιόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr