Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εύρεση στέγασης για τους σεισμόπληκτους της Λάρισας, οι οποίοι ζουν υπό το φόβο των μετασεισμών. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα των σεισμολόγων, ο μετασεισμός 6 Ρίχτερ, της Πέμπτης 4 Μαρτίου «πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα μέσα στον χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας». Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών. 

Λάρισα: Τύρναβος και Ελασσόνα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τουλάχιστον 120 οικίσκοι αναμένεται να φτάνουν σταδιακά από το υπουργείο Υποδομών στις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, στις περιοχές υπάρχουν 40 τροχόσπιτα, αλλά και 24 οικίσκοι για τις ανάγκες των ανθρώπων που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα ενώ η τροφοδοσία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακόμη, σημείωσε ότι έχουν διασφαλιστεί οι ανάγκες σε φαγητό και πόσιμο νερό για όλους, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης όπως κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και υπνόσακοι για την προστασία των σεισμόπληκτων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν εγκαταστήσει επιπλέον 400 σκηνές. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μαζί με το υπουργείο Υποδομών για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που εντοπίζονται» τόνισε.

Λάρισα

Λάρισα: Οικίσκοι στις σεισμόπληκτες περιοχές

Λάρισα: 1.575 σπίτια μη κατοικήσιμα

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.675 σπίτια, εκ των οποίων οι 1.575 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 118 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι είναι οι 42. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» στον πρωτοβάθμιο έλεγχο έχουν χαρακτηριστεί τα 62 από τις 124 αυτοψίες, ενώ σε 213 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 180 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση στον πρωτοβάθμιο έλεγχο.

Επίσης, στο Μεσοχώρι της Ελασσόνας και στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνται καθημερινά γεωλογικές έρευνες και μετρήσεις από ομάδες επιστημόνων των ελληνικών πανεπιστημίων για τη μελέτη του σεισμικού φαινομένου. Χθες, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, συναντήθηκε με τους ειδικούς επιστήμονες, και ενημερώθηκε για τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την έως τώρα καταγραφή.

Ο καθηγητής κ. Κουκουβέλας εξήγησε στον δήμαρχο ότι στο σημείο όπου έγιναν οι εκσκαφές, τοποθέτησαν ειδικούς μετρητές για να καταγράψουν με ακρίβεια τη μετατόπιση και βύθιση των εδαφών στην περιοχή της Ποταμιάς και διαπίστωσαν βύθιση περί τα 30 εκατοστά. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι αναλύσεις των στοιχείων θα γίνουν από ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού, από τα οποία θα προκύψουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την ενεργοποίηση του ρήγματος της Ποταμιάς.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr