Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Πρόκειται για τροπολογία που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.

Η απόφαση αυτή από τους ευρωβουλευτές στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στο Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της συνχιζόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει ταχθεί στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της Ένωσης.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωσή μας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι τους είναι στο πλευρό τους, ότι ενεργούμε από κοινού» έχει τονίσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, έχει καλέσει όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προχωρήσουν σε αποφάσεις αναφορικά με την Τουρκία τονίζοντας ότι «μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του οποίου έλαβε αναβολή το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά τη Τουρκίας, θα πρέπει τώρα να είμαστε σαφείς:

Έχουμε ήδη συζητήσει αρκετά. Τα λόγια πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ προσφέρει σε σταθερή βάση μία εταιρική σχέση στην Τουρκία. Τη θέλουμε αυτή τη σχέση. Αλλά εάν κάποιος συνεχώς κλωτσάει αυτή την εταιρική σχέση και συνεχώς προκαλεί, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες».

«Αρκετά με την υποκρισία Ερντογάν»

Από τη μεριά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης -εκ των εισηγητών της τροπολογίας- έχει σημειώσει από τις Βρυξέλλες: «Αρκετά με την υποκρισία Ερντογάν. Στις 11 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, εμπάργκο όπλων μέχρι και διακοπή της Τελωνειακής Ένωσης. Οποιαδήποτε άλλη αναβολή από την πλευρά μας θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία και θα αποβεί μειωτική για το το κύρος της ίδιας της Ένωσης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr