Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «χειριζόμαστε διάφορες κρίσεις και η τελευταία θέτει μια μεγάλη πρόκληση όσο αφορά στις τιμές της ενέργειας αλλά ταυτόχρονα κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο φόρουμ «Growing Together» όπου αναφέρθηκε στις κρίσεις που έχουν προκύψει αλλά και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «χειριζόμαστε διάφορες κρίσεις και η τελευταία θέτει μια μεγάλη πρόκληση όσο αφορά στις τιμές της ενέργειας αλλά ταυτόχρονα κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Όταν βλέπουμε τι γίνεται με την ενέργεια τώρα, βραχυπρόθεσμα θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Άλλα στο τέλος της ημέρας η «πράσινη» μετάβαση γίνεται πιο σημαντική και γεωπολιτικά. Χρειαζόμαστε ενεργειακή ανεξαρτησία».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το Ζάππειο: «Βγαίνουμε από μια βαθιά και επώδυνη κρίση που έχει ως αποτέλεσμα επίσης την αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ των νέων Ελλήνων» και πρόσθεσε για τη νεανική επιχειρηματικότητα: «Οι νέοι πιστεύουν στην καινοτομία και θέλαμε να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα. Παρότι οι νέοι μας τα πήγαιναν πολύ καλά στο εξωτερικό, για κάποιο λόγο δεν τα πήγαιναν τόσο καλά εντός της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι το σύστημα νεανικής επιχειρηματικότητας θα εκτιναχθεί».

Στο τραπέζι η πληρωμή λογαριασμών σε ευάλωτες ομάδες

Η έκρηξη του εισαγόμενου πληθωρισμού και η συνακόλουθη ακρίβεια στα ράφια, αλλά και στους λογαριασμούς αναγκάζουν την κυβέρνηση σε νέα αναπροσαρμογή των δεδομένων στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν φθορά της Ν.Δ. που απορρέει από τη δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα, καθώς η Βουλή κλείνει τη Μεγάλη Τετάρτη. Σε αυτόν θα υπάρχει ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα προδιαγράφονται λόγω πληθωρισμού αυξημένα έσοδα, αλλά και έξοδα. Στον προϋπολογισμό δεν θα ορίζεται ο στόχος για το αναθεωρημένο έλλειμμα και στην κυβέρνηση περιμένουν τα στοιχεία στο τέλος του μήνα προκειμένου να δουν αν η μπίλια θα κάτσει σε στόχο πάνω ή κάτω από 2%, έναντι 1,4% που είχε προσδιοριστεί για το τρέχον έτος.

Αυτά τα επιπρόσθετα 2 δισ. που θα εγγραφούν ως δαπάνες, αλλά και η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι, από τη μια, η νομιμοποιητική βάση για δαπάνες που ήδη έχουν προγραμματιστεί, όπως η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας», της οποίας η περίμετρος μπορεί να μεγαλώσει όταν έρθει στη Βουλή, αλλά και μια καβάτζα για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, καθώς η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr