«Ευπρόσδεκτο βήμα» στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, χαρακτήρισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, την αίτηση της AstraZeneca για άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της κατά της COVID.

Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι: «Η αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο COVID19 από την AstraZeneca προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σήμερα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε πιο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.Θα ακολουθήσει ταχεία αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας».

Αίτηση για να εγκριθεί το εμβόλιό της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η AstraZeneca.

Πρόκειται για το σκεύασμα που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού. Με τη σειρά της, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς. «Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA», αναφέρεται στη ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ο EMA διευκρινίζει επίσης ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία -μετά την Pfizer και την Moderna που έχουν ήδη λάβει έγκριση για τα εμβόλιά τους- που ζητεί να εγκριθεί προς χρήση κατά του ιού και το δικό της εμβόλιο.

Το σκεύασμα έχει διαφορετική τεχνολογία από της Pfizer και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα. Έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Επίσης, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr