Κύπρος: Oι εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της νήσου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Γλαύκος, αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κύπρος, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Η Exxon, η οποία θα συνεργαστεί με την Καταριανή εταιρεία πετρελαίου, επιβεβαίωσε ότι προχωρά κανονικά τις πρόδρομες εργασίες και ότι όλα θα γίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος.

Επίσης, η ExxonMobil προγραμματίζει να αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εντός του 2021.

Eφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, το κοίτασμα Γλαύκος περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Κύπρος: Το οικόπεδο 10, είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα της περιοχής (5 εως 8 τρισ. κυβικά πόδια).

«Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει με μία τραμπουκική συμπεριφορά το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας. Οι απειλές, σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 10, αποτελούν κενό γράμμα. Μιλάμε για την ExxonMobil, άρα καμία απειλή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ειδικά το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν είναι καν εντός των τουρκικών διεκδικήσεων», ανέφερε ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι απειλές της Τουρκίας δεν είναι ικανές να εμποδίσουν τα γεωτρύπανα, αφού το οικόπεδο 10 δεν εντάσσεται καν στο εύρος των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Άγκυρας.

«Η Ευρώπη να καταλάβει πως πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και να μη βασίζεται στη Ρωσία. Τώρα είναι μία κατάλληλη στιγμή. Θα φέρει γεωπολιτικές αλλαγές», τόνισε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Μέχρι τις αρχές του νέου έτους, η αμερικανική ExxonMobil θα πραγματοποιεί κανονικά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, ενώ το 2022 εισέρχεται δυναμικά και η γαλλική Total στην Ανατολική Mεσόγειο, με τις γεωτρήσεις να πραγματοποιούνται στα οικόπεδα 6 και 7.

«Το κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10 είναι μεγαλύτερο από το κοίτασμα του τεμαχίου Αφροδίτη. Τα δύο σε συνδυασμό δημιουργούν ένα ισχυρό απόθεμα. Υπερεπάρκεια, ακόμα και για να λειτουργήσει ένας ολόκληρος αγωγός East Med, βασιζόμενος αποκλειστικά στα κυπριακά κοιτάσματα», επεσήμανε ο καθηγητής Τσακίρης.

Στις επόμενες πέντε εβδομάδες, το γεωτρύπανο αναμένεται να εμφανιστεί στο οικόπεδο 10.

Κύπρος: Στο οικόπεδο 1 το Nautical Geo

Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στον πλου του Nautical Geo, δεδομένης της παρουσίας των τουρκικών σκαφών που βρίσκονται στην περιοχή γύρω του.

Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται από χθες 21/10 ανοικτά της Λεμεσού στο οικόπεδο 1, όπου και θα παραμείνει μέχρι αύριο, όποτε και λήγει η κυπριακή NAVTEX.

Στα δυτικά της Πάφου, σε απόσταση ασφαλείας και χωρίς να έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τις ενέργειες του Nautical Geo, βρίσκεται μια τουρκική φρεγάτα, η οποία έχει παραμείνει στο σημείο από την προηγούμενη παρενόχληση σε βάρος του γαλλικού ερευνητικού, στην οποία είχε προβεί η Τουρκία.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, πάντως, αναφορικά με το ποια θα είναι η επόμενη NAVTEX της Λευκωσίας καθώς, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου το πλοίο φτάσει νοτιότερα, προς τις ακτές της Αιγύπτου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr