Κύπρος: Τι θα περιλαμβάνει το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Η Κύπρος έχει γίνει χώρος παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετά και της εξαγγελίες Ερντογάν για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, ενώ από χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών σε Κύπρο κα Ισραήλ.

Κύπρος: Τι θα περιλαμβάνει το ψήφισμα του ΟΗΕ

Kάλεσμα προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος να αντιστρέψουν την απόφαση για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, θα ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στον απόηχο της προκλητικής φιέστας Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται γνώση του προσχεδίου και των διαμειβόμενων στην κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο ΟΗΕ θα επαναλάβει «ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του».

Στο ψήφισμα, θα εκφραστεί η «βαθιά ανησυχία» του οργανισμού για τις εξαγγελίες Ερντογάν και Τατάρ περί ανοίγματος του 3,5% της περίκλειστης περιοχής Θα υπογραμμίζεται η σημασία της εφαρμογής ψηφισμάτων του συμβουλίου «συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ».

Το προσχέδιο θα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για: «μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η έγκρισή του ψηφίσματος αναμένεται εντός της ημέρας.

Κύπρος:

Κύπρος: Έντονες παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία

Η βάση της συζήτησης και της θέσης που εξετάζει να υιοθετήσει με δημόσια δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι θα στηρίζεται στον καμβά της βρετανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, τα περισσότερα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασαν τη ρητή ανησυχία τους για την κατάσταση στα Βαρώσια, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία. Παράλληλα, τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία.

Πάντως, όπως ενημέρωσε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, ενώ δεν παρουσίασε τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία.

Μέλος του Σ.Α. υποστήριξε ότι και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φέρεται να δήλωσε στην ενημέρωση του σώματος ότι χρειάζεται να βλέπουμε τα ψηφίσματα του Σ.Α. με ευρύτερη οπτική, αλλιώς είναι περιοριστικά.

Κύπρος:

Κύπρος: Η στάση της Βρετανίας

Παρ’ όλα αυτά, «νερά» με τη στάση της έκανε η Βρετανία, η οποία είναι και αυτή που θα συντάξει το ψήφισμα. Όλα τα μόνιμα μέλη αντέδρασαν σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο διατακτικό δεν υπήρξε αλλαγή).

Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων μελών, αντί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο «5», η Βρετανία έστειλε το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερο λεκτικό για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σ.Α. πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.

Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr