Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη – Σε ποια προϊόντα μηδενίστηκε ο ΦΠΑ και πόσο θα διαρκέσει το μέτρο – Ετοιμάζεται «απόφαση- σκούπα» για γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Κύπρο οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και καταστήματα με είδη διατροφής εργάζονταν πυρετωδώς. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη της καθημερινότητας μπήκε σε εφαρμογή, γεγονός που σήμαινε ότι οι τιμές σε πάνω από 1770 προϊόντα έπρεπε να μειωθούν άμεσα.

«Ο στόχος μας είναι σταδιακά και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει μια μείωση του πληθωρισμού» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του euronews ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός. «Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας και ανακούφισης των νοικοκυριών πήραμε την απόφαση να μηδενίσουμε το ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά καθημερινά προϊόντα. Η απόφαση μας έχει μια χρονική διάρκεια έξι μήνες και αναμένουμε ότι θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού. Εν πάση περιπτώσει, εάν χρειαστεί, θα επενεξετάσουμε το μέτρο (για πιθανή επέκταση) και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις.»

Συνεχείς έλεγχοι για να ωφεληθούν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, ο μηδενισμός του ΦΠΑ αφορά σε συνολικά 1.775 προΐόντα, όπως γάλα, ψωρί, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες και είδη προσωπικής υγιεινής. Στα καταστήματα έχουν τοποθετηθεί οι παλιές και νέες τιμές, αλλά και ειδική σήμανση για τα προΐόντα όπου μηδενίστηκε ο ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, ειδική υπηρεσία έχει αναλάβει τη διεξαγωγή συνεχών ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι ο μηδενισμός του ΦΠΑ θα περάσει στους καταναλωτές.

«Θα πρέπει βεβαίως να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια αισχροκέρδιας» σημείωσε ο Μ. Κεραυνός. «Έχουμε την υπηρεσία του Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, στελέχη της οποίας έχουν έγκαιρα μεταβεί στις υπεραγορές και στα υπόλοιπα καταστήμα και γίνονται καθημερινοί έλεγχοι -και εκ των προτέρων και στη συνέχεια- ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι δεν θα υπάρξει κάποια τάση αισχροκέρδιας. »

Μειώσεις ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα

Παράλληλα με το μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη, η κυβέρνηση της Κύπρου ετοιμάζει κατάλογο με περισσότερα προϊόντα όπου θα μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ, αξιοποιώντας τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο θα χρειαστεί να πάρει «πράσινο φως» και από τις Βρυξέλλες.

«Σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε τα περιθώρια που δίνει η Κομισιόν για μείωση των συντελεστών σε συνθήκες έκτακτων καταστάσεων» τόνισε ο Μ. Κεραυνός «γιατί οι συνθήκες που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ο οποίος διαταράσσει και την αλυσίδα τροφοδοσίας των προϊόντων, αλλά και τα θέματα ενέργειας, σίγουρα έχουν δημιουργήσει κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Επομένως ως κυβέρνηση έχουμε ευθύνη -και ειδικά η νέα κυβέρνηση του Προέδρου μας Νίκου Χριστοδουλίδη έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα κοινωνικής πολιτικής.»

Σύμφωνα με την απόφαση των 27 της ΕΕ, από το 2022, τα κράτη μέλη της Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές έως και 5% σε αγαθά και υπηρεσίες έως και 24 κατηγοριών. Επίσης, μπορούν να εφαρμόζουν έναν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο του 5% και μία απαλλαγή (“μηδενικό συντελεστή”) σε 7 κατ’ ανώτατο όριο κατηγορίες του σχετικού καταλόγου που θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα.

Παράλληλα, στην Κύπρο ετοιμάζεται το e- Καλάθι, μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να ελέγχουν από τα κινητά τους, σε πραγματικό χρόνο, τις τιμές των προϊόντων και να επιλέγουν τα καταστήματα με τις πιο συμφέρουσες τιμές. Σε πρώτο στάδιο, στην εφαρμογή θα μπούνε περίπου 350 βασικά προϊόντα, με στόχο αυτά θα επεκταθούν σε πάνω από 1.300.

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο μειώθηκε τον Απρίλιο σε 3,8% σε ετήσια βάση, ωστόσο η ακρίβεια σε πολλά είδη- κυρίως στα τρόφιμα- επιμένει. Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα- στην περιοχή πάνω από το 3%- έως τα τέλη του 2023 και θα επιμείνει κοντά στο 3% καθ’όλο το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr