Κυπριακό Τατάρ: Ο ηγέτης των Κατεχόμενων επέστρεψε στις προκλήσεις προς τους ελληνοκύπριους λέγοντας πως δεν θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα.

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία, αυτή τη φορά από την Κύπρο με τον Τατάρ να μιλά για το Κυπριακό. Νωρίτερα στέλεχος του ΑΚΡ είχε προκαλέσει ανοιχτά την Ελλάδα δηλώνοντας σε ένα βίντεο ότι σε πέντε ώρες θα βρίσκονται στην Αθήνα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την άρση των εγγυήσεων και ότι είναι αδιάλλακτη, είπε πως αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θέλει να δει ποιος φταίει, ας κοιτάξει στον καθρέφτη».

” Αυτό είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί”

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι έβλεπαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εφαλτήριο» για την ένωση και από την πρώτη μέρα κινητοποιήθηκαν για κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκία τις οποίες θεωρούσαν απειλή για την ένωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αντιτάχθηκαν σε αυτό το αίτημα και είπαν ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι εγγυήσεις.

«Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Αυτό είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθενται σε αυτό. Παράδειγμα γι’ αυτό είδαμε στο Κραν Μοντάνα.

Δόθηκε η απάντηση που χρειαζόταν στον Πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη, ο οποίος είπε μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος προσπάθησε να παραποιήσει τις πραγματικότητες και τα γεγονότα, προσπαθεί να κρύψει την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς και να φορτώσει την ευθύνη για τη μη λύση στην Τουρκία και στον τουρκοκυπριακό λαό, λέγοντας ότι η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την κατάργηση των εγγυήσεων. Και αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια», είπε ο Τατάρ.

“Και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί των εγγυήσεων της Τουρκίας”

Πρόσθεσε ότι «ενώ η μητέρα πατρίδα Τουρκία δήλωσε πολλές φορές από το 1960 και εντεύθεν ότι δεν θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος που πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες, είναι μια μάταιη προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι αυτό ήταν κάτι το νέο. Και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Ο λαός μας γνωρίζει και θυμάται πολύ καλά τι συνέβη στο παρελθόν. Αν τα τουρκικά αεροπλάνα δεν πετούσαν πάνω από τη Λευκωσία κατά τις επιθέσεις των ματωμένων Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου 1963, ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποβαλλόταν σε δολοφονίες και θα αφανιζόταν. Αν τα τουρκικά αεροπλάνα δεν επενέβαιναν στα Κόκκινα, οι αγωνιστές μας και ο λαός της περιοχής θα ρίχνονταν στην θάλασσα».

“Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό “

Απαντώντας στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «για να δούμε ποιος είναι ένοχος ας κοιτάξουμε την ιστορία», ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάλι προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις πραγματικότητες που βιώθηκαν στην Κύπρο και ότι αν κοιτάξουμε την ιστορική διαδικασία ο τουρκοκυπριακός «λαός» εκδιώχθηκε με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία ήταν ίσος ιδρυτικός εταίρος και υπέστη δολοφονίες.

«Ιδού γι’ αυτούς τους λόγους το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθεται στην κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και στην επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να πάψει να τρέχει ξοπίσω από όνειρα κενά.

Συμβουλή μου στον πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη είναι να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, την πρότασή μας για λύση που περιέχει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο και τη συνέχιση της ειρήνης που επιτεύχθηκε το 1974 στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών που είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής και αν θέλει να δει κάποιον ένοχο να κοιτάξει στον καθρέφτη», είπε ο κ. Τατάρ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr