Με αγωνία αναμένονται και σήμερα 4/4 τα κρούσματα του κορωνοϊού. Υπό καθεστώς πίεσης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα αναμένεται την Δευτέρα να γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σε ότι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι ειδικοί αναμένουν το κατά πόσο θα επηρεάσει την επιδημιολογική καμπύλη. Ακόμη, οι καταστηματάρχες σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη δηλώνουν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση των λοιμωξιολόγων.

Σχετικά με την απόφαση της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως τα μοντέλα και τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί δείχνουν ραγδαία αύξηση το επόμενο διάστημα. «Η χώρα πιέζεται όπως κι άλλες 19 χώρες στην Ευρώπη παίρνοντας μία σειρά μέτρων. Εμείς έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων. Την Παρασκευή το βράδυ στα στοιχεία των ειδικών και του Τσιόδρα έδειξαν πως θα υπάρξει πίεση στις τρεις αυτές πόλεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας στο Open, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα δεδομένα που υποδηλώνουν την ασφυκτική πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Κρούσματα σήμερα 4 4

Κικίλιας: Επιχείρηση «Αποκέντρωση» μέσω της τηλεργασίας

«Στην Κοζάνη έχουμε αύξηση κρουσμάτων 97,56%.Η πληρότητα στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας έχουν πληρότητά 100%, ενώ από χτες έχουμε 0 κενές ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανακοινώθηκαν πιο νωρίς τα μέτρα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το φαινόμενο είναι δυναμικό και οι ειδικοί έχουν συνεχώς καινούργια δεδομένα στα χέρια τους. « Το απόγευμα της Παρασκευής που συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή και στη συνέχεια η συνεδρίαση κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Παρασκευή το βράδυ είδαμε το RT αρκετά πάνω από την μονάδα σε αυτές τις τρεις περιοχές. Επομένως τα δεδομένα δείχνουν μία ραγδαία αύξηση της νόσου σε αυτές τις περιοχές, η οποία πρέπει να μας προβληματίζει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως είναι ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι εκεί, ενώ πρόσθεσε πως« τον Νοέμβριο δόθηκε μία μεγάλη μάχη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν μνήμη. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος».

Στέλιος Πέτσας: Οι δυο επιλογές

Δύο σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας μετά τη σύσκεψη με τους φορείς στο Επιμελητήριο Αχαΐας για το λιανεμπόριο. Το ένα είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων επιχειρήσεων παραμείνουν κλειστές (κάτι που ζήτησαν οι τρεις περιφερειάρχες) και το δεύτερο, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο «click away».

Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για τις δυο επιλογές που υπάρχουν. Η μια είναι να αυξηθεί η επιδημιολογική επιτήρηση, «είτε με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είτε με περισσότερα τεστ προκειμένου αυσμπτωματικοί στο χώρο εργασίας να εντοπίζονται πιο γρήγορα και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη και γενικά στην Αχαΐα».

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Κι εδώ τέθηκαν δυο ζητήματα, τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών θα θέσει στον πρωθυπουργό. Το πρώτο έχει να κάνει με τη τη στήριξη «στο πλαίσιο που υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή περιφερειαρχών, για έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές, όπως είχε γίνει στη δυτική Αττική τον Δεκέμβριο. Είναι μια επιλογή αν μείνουμε κλειστοί. Θα μεταφέρω αυτή την έκκληση στην περίπτωση που παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα από αύριο. Και η δεύτερη αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει αυτό με ασφάλεια.

Ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι το click away και είναι μια πρόταση ξεκάθαρη που θα τεθεί στον πρωθυπουργό, αν ,μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια λογική μερικής λειτουργίας, με τη μέθοδο του click away», είπε ο Στέλος Πέτσας. Και παρέπεμψε έως το βράδυ για τα σπουδαία. «Έχουμε μπροστά μας δυο ξεκάθαρες επιλογές, θα τεθούν από εμένα στον πρωθυπουργό. Ελπίζω να έχουμε αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας, ει δυνατόν μέχρι το βράδυ», κατέληξε.

Η κατανομή των ΜΕΘ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εικόνα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ανά νοσοκομείο, είναι η εξής:

Ερυθρός: 10 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ηλικίας 50-60 ετών.
Θριάσιο: 7 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με μέσο όρο αναμονής τρείς ημέρες. Επίσης, υπάρχουν 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που είναι γενικά περιστατικά.
Γεννηματάς: 16 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι περισσότεροι πάνω σπό δύο ημέρες.
Σισμανόγλειο: πάνω από 5 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Αγία Όλγα: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Ελπίς: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Ιπποκράτειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Λαϊκό: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Τζάνειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Αλεξάνδρα: 10 διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.
Συνολικά, υπάρχουν τουλάχιστον 86 διασωληνωμένοι ασθενείς κοροναϊού εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Πεθαίνουν οι ασθενείς και οι ιδεοληψίες δεν τους αφήνουν να επιτάξουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκος.

Βασιλακόπουλος: «Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα.»

Δεν είμαστε σε κατάσταση να “ανοίξουμε” τίποτα σε όλη τη χώρα. Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα.», είπε. Το «πείραμα» του ανοίγματος πρέπει να γίνει όπου υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα, εξήγησε ο καθηγητής. Όπως επεσήμανε, ο λόγος που ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι, επειδή ούτως ή άλλως ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, να αραιώσει. «Όσο περισσότερο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση του ιού.»

Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως ο κόσμος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί άφοβα. Εξήγησε, μάλιστα, πως οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο μπορεί να συμβούν και από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και από τις αντιπηκτικές ενέσεις που κάνουν στα νοσοκομεία ως θεραπεία. «Αν έχω κορωνοϊό, έχω 5-30% πιθανότητα να πάθω θρόμβωση από την ίδια τη νόσο. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρομβώσεις. Οι ενέσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σπάνιο σύνδρομο που έχει περιγραφεί στην AstraZeneca.» Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο μελέτες που συνδυάζουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.

Δωρεάν rapid test τη Δευτέρα

H Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο και συστήνεται στους εργαζόμενους των καταστημάτων να πραγματοποιήσουν προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον SARS-CoV- 2.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

Σύνταγμα, Ερμού 1 (πεζόδρομος)
Δ. Αθηναίων, Πλατεία Μοναστηρακίου
Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ)
Δ. Αγ. Βαρβάρας, Πυθαγόρα & Αιόλου
Δ. Πειραιά, Εκκλησία Αγ. Δημητρίου, Ν. Φάληρο, Καραϊσκάκη και Ζαΐμη
Δ. Μεγαρέων, Πλατεία Αγ. Γεωργίου (έξω από το Δημαρχείο), Νέα Πέραμος
Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, Πλατεία Σουρμένων, Ιωσονίδου, Ελληνικό
Δ. Αχαρνών, Πλατεία Καράβου Αχαρνών
Δ. Αγίων Αναργύρων, Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων, Λ. Δημοκρατίας 61
Δήμος Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2ο Κλειστό Γήπεδο)
Δήμος Ιλίου, Αίαντος & Χρυσηίδος, Ίλιον
Δ. Θεσσαλονίκης, Νότια Πύλη ΔΕΘ
Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη, Ελαιόρεμα
Δ. Θέρμης, Άλσος Αγίου Τρύφωνος
Δ. Παύλου Μελά, Πλατεία Δημοκρατίας
Δ. Ευόσμου Κορδελιού
Πλατεία Πύρρου 1, Ιωάννινα 452 21
Πεζόδρομο Καλλάρη στη συμβολή της οδού Ανεξαρτησίας, Ιωάννινα
Δημαρχείο Άρτας
Πλατεία Πυροσβεστίου, Πάτρα
Δεσκάτη, Γρεβενά
Δοξάτο, Δράμα
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
Λαϊκή Αγορά Φερρών, Έβρος
Λ. Δημοκρατίας 305, Αλεξανδρούπολη
Ορεστιάδα
Διδυμότειχο
Πάρκο Αβάντων, Χαλκίδα
Δημαρχείο Λεχαινών, Ηλεία
Λυγιά, Ηλεία
Τυμπάκι, Δήμος Φαιστού, Ηράκλειο
Πλατεία Φιλιατών, Θεσπρωτία
Εύδηλος, Ικαρία
Νέα Ξεριά, Καβάλα
Νέα Καρυά Καβάλα
Ακροβούνι Παγγαίου, Καβάλα
Κρίνιδες Καβάλας
Λ. Κύκνων, Καστοριά
Άργος Ορεστικό, Καστοριά
Πλατεία Γερμά, Καστοριά
Δροσάτο, Κιλκίς
Καρδάμαινα, Κως
Παλαιόκαστρο Σητείας
Μούδρος, Λήμνος
Άγιος Νικόδημος, Νάξος
Αίμονας, Δ. Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο
Παπαλουκάς Σερρών
Κοινότητα Φοίνικα Σύρου
Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας», Σύρος
Πολύγυρος Χαλκιδικής
Πλατεία Μουδανιών, Χαλκιδική
ΟΑΕΔ Καρπενησίου
Πλατεία Ειρήνης, Κομοτηνή
Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου
Πλατεία Αγίων Θεοδώρων
Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία
Πλατεία Παγκρατίου, Λαμία
Κάτω Τιθορέα, Δ. Αμφίκλειας-Ελάτειας
Κοινότητα Μοδίου, Δ. Αμφίκλειας-Ελάτειας
Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα
Κεντρική Πλατεία Λάρισας
Κράνια, Ελασσόνα
Τύρναβος
Τερψιθέα, Λάρισα
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
67. Τούμπα, Λάρισα
Άγιος Δημήτριος Βοιωτίας
Καρυά Βοιωτίας
Βελεστίνο, Βόλος
Αγριά, Βόλος
Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας
Δημοτική Ενότητα Κάμπου, Καρδίτσα
Κρύα Βρύση Πέλλας
Αραβησσό Πέλλας
Μεσημέρι Έδεσσας
Άγρα Έδεσσας
Κερασιά Εδεσσας
Καρυδιά Εδεσσας
Αμύνταιο, Φλώρινα
Λέχοβο, Φλώρινα
Πλατεία Ησαΐα, Άμφισα
Επτάλοφο, Φωκίδα
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
Σέρβια, Κοζάνη
Ελάτη, Κοζάνη
Απολακκιά, Ρόδος
Πλατεία Βουνακίου, Χίος
Πλατεία Πλατάνου, Λέρος
Πλατεία Μεσολογγίου
Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος
Σκιαδαρέση 3, Λευκάδα
Πλατεία Τρικάλων
Ζωοαγορά Τρικάλων
Λίμνες, Άργος
Λιμένας Ζακύνθου
Πλατεία Αγίου Μάρκου, Ζάκυνθος
Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
Σπάρτη, Γκορτσολόγου 119
Πλατεία Πετρινού, Τρίπολη
Πλατεία Σαπφούς, Μυτιλήνη

Ελεγκτικό Συνέδριο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr