Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 141453, εκ των οποίων το 52.3% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα, Τρίτη 5 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141453, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5517 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42416 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

405 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (66.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 83.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2999 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλίας Μόσιαλος: Οι πέντε προϋποθέσεις για να διαχειριστούμε καλύτερα την πανδημία

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος σε νέα ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στις πέντε προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για να διαχειριστούμε καλύτερα την πανδημία. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι πρέπει τα μηνύματα προς τους πολίτες να είναι σαφή, να υπάρχει τεκμηρίωση για τη λήψη των μέτρων, να δημοσιοποιηθούν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω lockdown και στην ανάγκη να έχουμε ένα σαφέστερο πλαίσιο ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Υπάρχουν 5 προϋποθέσεις για να διαχειριστούμε την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία.

1. Σαφή μηνύματα προς τους πολίτες: Τον Μάρτιο το μήνυμα ήταν σαφές και απλό: μένουμε σπίτι. Μετά όμως τα μηνύματα δεν ήταν εξίσου σαφή. Είχα μιλήσει τότε για το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι επειδή δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα στην πρώτη περίοδο της πανδημίας δεν θα έχουμε και μετά. Έπρεπε να συνεχιστεί η προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.

2. Σαφήνεια όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται και τεκμηρίωση της πιθανής αποτελεσματικότητας στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Το βασικό όμως είναι να υπάρχει συνεκτικότητα στις ανακοινώσεις και να μη λαμβάνονται δεσμεύσεις αν δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Η επιτροπή των ειδικών είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα. Πριν την συνεδρίαση της επιτροπής ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρξει μείωση των περιορισμών. Μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκαν περισσότεροι περιορισμοί, όπως και το ότι θα ανοίξουν τα σχολεία την 11η Ιανουαρίου, και ότι αυτό θα διευκόλυνε το έργο της επιτροπής. Το τελευταίο δεν ήταν αναγκαίο: οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.

Η 11η Ιανουαρίου θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί ως η επιθυμητή ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων εφόσον η επιτροπή εξέταζε τα νέα δεδομένα και είχε λάβει υπόψη της και την επιτυχία ή μη των αυστηρότερων μέτρων. Όμως σήμερα ακούστηκε πάλι από κυβερνητική πηγή ότι θα εξετάζονται τα δεδομένα συνέχεια και με βάση τα δεδομένα θα ληφθούν αποφάσεις. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι την 11η Ιανουαρίου θα ανοίξουν μόνο τα δημοτικά.

Χρειάζεται μεγαλύτερη συνοχή στην εκπομπή των μηνυμάτων.

Η κυβέρνηση προφανώς θα σταθμίσει και τα επιδημιολογικά δεδομένα, και το ρίσκο της αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά, αλλά και τους οικονομικούς κινδύνους. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σαφές κάθε φορά. Ιδανικά δε, δεν πρέπει να γίνονται κατηγορηματικές δηλώσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Είναι λογικό να αλλάζει γνώμη και πορεία η κυβέρνηση όταν αλλάζουν τα δεδομένα σε μια τόσο δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα και τελικά να αλλάζουν οι κατευθύνσεις μέσα σε λίγες ώρες.

3. Πρέπει να γίνουν σαφείς – και να δημοσιοποιηθούν – οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα πρέπει να ανακοινωθούν οι δυνατότητες της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά όσους πλήττονται περισσότερο. Η στήριξη δεν πρέπει να γίνεται οριζόντια αλλά στοχευμένα.

4. Οι ειδήσεις κυριαρχούνται μερικές φορές από αρνητικά παραδείγματα. Κατανοώ ότι ένα πάρτι νεαρών συμπατριωτών μας είναι πιο πιασάρικη είδηση, όπως και τα ταξίδια σε υποτιθέμενα εξωτικά μέρη. Πουλάει περισσότερο επίσης η δήλωση κάποιου που παρουσιάζεται ως ‘καλλιτέχνης με κριτική σκέψη’ και δεν πιστεύει ότι υπάρχει πανδημία, ή ακόμα και η δήλωση ενός αντιεμβολιαστή.

Αλλά δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά. Η πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. Παρότι αυτό έχει σημαντικές ψυχολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για τους περισσότερους.

Χρειαζόμαστε επομένως και περισσότερες καλές ειδήσεις αλλά και ειδήσεις που τεκμηριώνουν τα προβλήματα που υπάρχουν και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και στην επίλυσή τους.

5. Χρειαζόμαστε ένα σαφέστερο πλαίσιο ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς. Γνωρίζω ότι εξαρτόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραλαβή των εμβολίων. Αλλά οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται συνέχεια για τις διαδικασίες παραλαβής, τα χρονοδιαγράμματα, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και των αριθμό των εμβολιασθέντων. Και με βάση τα ανωτέρω τις πιθανές ημερομηνίες αποκλιμάκωσης των μέτρων.

H ανάρτηση του καθηγητή στο Facebook

Σκληρό lockdown στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

Σε σκληρό lockdown μπαίνει από αύριο Τετάρτη (05/01) ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στη Βοιωτία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην περιοχή βρίσκονται στο «κόκκινο» και μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, επιβλήθηκαν, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν εισηγήσεων του Δημάρχου Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη, της Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από την Τετάρτη (06/01) στις 06:00 μέχρι την Παρασκευή (15/01) οπότε και θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Με βάση τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Κοινότητας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης,, λαμβάνονται έτσι τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00΄ έως τις 05:00΄απαγόρευση οποιαδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του Δήμου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Κοινότητας. Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη 06/01/2021 και ώρα 06:00΄ μέχρι την Παρασκευή 15/01/2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr