Πρόσκληση να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουκρανία απεύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα του, καθώς και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι σχέσεις των δύο κρατών είναι άριστες παρά το γεγονός ότι -όπως υποστήριξε- εντός της Ελλάδας υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που επιχειρούν να τις υπονομεύσουν.

Ο ίδιος είπε στην ΕΡΤ ότι περιμένει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κίεβο, προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα να δει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής αλλά και να συζητήσει μια σειρά θεμάτων που -εκτός από τον πόλεμο- περιλαμβάνουν ζητήματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια αλλά και η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.

Ο κ. Κουλέμπα απέρριψε ότι υπάρχει οποιαδήποτε «ψύχρανση» στις σχέσεις με την Ελλάδα και τόνισε πως η Ουκρανία θέτει στα άλλα κράτη τα ζητήματα που την απασχολούν «κατά πρόσωπο». Το βασικό θέμα που έχει θέσει η Ουκρανία στην Ελλάδα αφορά στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου από ελληνόκτητα τάνκερ. Η ουκρανική διπλωματία κατανοεί τον διαχωρισμό του κράτους και των ιδιωτικών εταιρειών ωστόσο το θέμα αξιολογείται ως πολύ σημαντικό ώστε να μην το σχολιάσει.

Ο ίδιος κάλεσε τις ξένες εταιρίες -μεταξύ των οποίων και ελληνικές- οι οποίες ακόμα συνεργάζονται με τη Ρωσία να αναθεωρήσουν τη στάση τους καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτή η συνεργασία όχι μόνον δίνει πόρους στη Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμο αλλά είναι πλέον και ασύμφορη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η σχετική νότα που είχε αποστείλει η Ουκρανία σε διάφορες χώρες ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και όχι απειλητικού, όπως παρουσιάστηκε από ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.

Συνεχίζοντας με τις σχέσεις της Ουκρανίας και της Ελλάδας, ο κ. Κουλέμπα δήλωσε ότι στην Ουκρανία αναμένουν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πως η ατζέντα της συζήτησης, εκτός από τον πόλεμο, περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά θέματα. «Εκτιμούμε εκείνη την στήριξη -και πολιτική και στρατιωτική- η οποία δόθηκε στην Ουκρανία από την κυβέρνηση της Ελλάδας και ειδικά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Φυσικά περιμένουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να μας επισκεφθεί. Νομίζω ότι πάρα πολλά ιστορικά θέματα ενώνουν τις χώρες μας και θα ήταν πολύ φυσικό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να επισκεφθεί την Ουκρανία. Και επιπλέον να δει με τα ίδια του τα μάτια τι είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία».

«Αναμφισβήτητα, νούμερο ένα θέμα συζήτησης θα είναι ο πόλεμος. Επειδή όσο υπάρχει ο πόλεμος είναι θέμα που θα κυριαρχεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας. Και όσο πιο γρήγορα μας βοηθήσει η Ελλάδα να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να περάσουμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέματα που θα συζητήσουμε ακόμα είναι το εμπόριο – επειδή η ζωή δεν σταματάει και πρέπει να κάνουμε εμπόριο, να ψάχνουμε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις μας. Είναι η ενέργεια, διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τέτοιο νότιο ενεργειακό κόμβο, ο οποίος τώρα είναι σημαντικός από την άποψη διαποικίλησης της παροχής ενέργειας – αερίου, πετρελαίου – προς την Ευρώπη. Και το θέμα της ανοικοδόμησης», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας αναφερόμενος στις καταστροφές που έχει υποστεί η Αζοφική, η βάση του ελληνισμού της Ουκρανίας: «Δυστυχώς η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη. Είναι η πόλη στην οποία ζούσε η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα. Στην Οδησσό υπάρχουν πολλές καταστροφές. Πρόσφατα ο συνάδελφός μου Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Οδησσό και τα είδε».

Όσον αφορά τον εξοπλισμό που περιμένει η Ουκρανία από τη χώρα μας, ο κ. Κουλέμπα τονίζει τη σημασία των BMP (μτφρ. Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης), τα οποία η Ελλάδα μπορεί να δώσει στην Ουκρανία μετά την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τη Γερμανία. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας. Χρειαζόμαστε πολύ τα BMP για την προστασία των στρατιωτικών μας κατά τη διάρκεια της προώθησης, καθώς πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη θωρακισμένων οχημάτων. Είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο με απλά αυτοκίνητα, απροστάτευτα μεταφορικά μέσα, τα οποία τα διαπερνά το ρωσικό πυροβολικό. Αυτά τα BMP είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ουκρανία. Είναι λυπηρό ότι αυτή η υπόθεση εξελίσσεται τόσο αργά αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και η θέση της Γερμανίας. Τώρα διαφαίνεται κάποια πρόοδος και, χρησιμοποιώντας αυτή την αφορμή, θέλω να καλέσω τους Έλληνες εταίρους μας από την πλευρά τους να επιταχύνουν στο μέγιστο αυτό το θέμα. Γιατί αυτό που για τους ειδικούς της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι μια καθημερινή συζήτηση – για τους Ουκρανούς είναι απώλειες ανθρώπων».

Πηγή: pagenews.gr