Ενίσχυση της κατάρτισης προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης με την έναρξη νέων προγραμμάτων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης.

Κωστής Χατζηδάκης: Τι θα αφορά

Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί γενικότερα επενδύσεις στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι, στη χώρα μας, καταγράφεται αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των αναγκών στην αγορά εργασίας.

«Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει στόχο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανταποκριθεί σε μία παγκόσμια πρόκληση: την απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, εξοπλισμένοι με τις ικανότητες που ζητά σήμερα η αγορά εργασίας» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας την επικείμενη έναρξη προγραμμάτων.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, προωθούμε την έναρξη, μέχρι το φθινόπωρο, προγραμμάτων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στην κατάρτιση. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία θα έχουν εγγυήσεις υψηλής ποιότητας και θα συνδέονται με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Δεν θέλουμε η κατάρτιση να είναι ένα χαρτί χωρίς αντίκρισμα. Θέλουμε να προσφέρει πραγματικά εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και, γι’ αυτόν το λόγο, σχεδιάζουμε, μέχρι το τέλος του έτους, μία ριζική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κωστής Χατζηδάκης: Ποιες οι νέες μεταρρυθμίσεις

Οι νέες μεταρρυθμίσεις θα αφορούν:

  • Η μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ανασχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο των ενεργών πολιτικών και προωθεί ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και για περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης.
  • Η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.
  • Η μεταρρύθμιση που στοχεύει στη ριζική αναθεώρηση και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση προβλέπει τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τις Δεξιότητες.

Συνδεδεμένη επένδυση με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες (ψηφιακές, πράσινες) για το εργατικό δυναμικό της χώρας μέσα από ένα στοχευμένο σύστημα ανάλυσης των κενών στις δεξιότητες και των αναγκών κάθε ομάδας στόχου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr