Ζητά Συγγνώμη ο Αρχηγός της Τοπικής Αστυνομίας από τον Άνδρα που Πέρασε 58 Χρόνια Αθώος στη Φυλακή

Ζητά Συγγνώμη ο Αρχηγός της Τοπικής Αστυνομίας από τον Άνδρα που Πέρασε 58 Χρόνια Αθώος στη Φυλακή

Ο 88χρονος Χακαμάντα, ο οποίος πέρασε 58 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, αθωώθηκε σε νέα δίκη τον περασμένο μήνα. Ο πρώην πυγμάχος είχε φυλακιστεί στην πτέρυγα των θανατοποινιτών για περισσότερα από 50 χρόνια. Το περιφερειακό δικαστήριο της Shizuoka δήλωσε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν στοιχεία εναντίον του και μάλιστα χρησιμοποίησαν βία για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Τακαγιόσι Τσούντα, επισκέφθηκε τον Χακαμάντα στο σπίτι του τη Δευτέρα για να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως. Κατά τη συνάντηση, υποκλίθηκε και δήλωσε: «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια. Λυπούμαστε τρομερά». Ο Χακαμάντα, ωστόσο, εξέφρασε τις σκέψεις του σχετικά με την εξουσία, λέγοντας: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία… Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

Η 91χρονη αδελφή του Χακαμάντα, Χιντέκο, η οποία τον στήριξε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαδικασίας για την αθώωσή του, καλωσόρισε την επίσκεψη του Τσούντα, εκφράζοντας ότι δεν είχε νόημα να παραπονεθούν, εφόσον ο αρχηγός αστυνομίας δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. «Ήλθε μόνο ως καθήκον του», είπε. Ήθελε ο αδελφός της να αποδεσμευτεί από το παρελθόν του ως θανατοποινίτης.

Ο Χακαμάντα καταδικάστηκε το 1968 για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του και της οικογένειάς του, καθώς και για εμπρησμό. Οι διαδικασίες της έφεσης κράτησαν 27 χρόνια, ενώ η δεύτερη έφεση, που υποβλήθηκε από την αδελφή του το 2008, έγινε δεκτή το 2014. Όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία, η αστυνομία δήλωσε ότι βρέθηκαν ρούχα με αίμα που αποδόθηκαν στον Χακαμάντα, αλλά αυτά δεν ταυτίστηκαν με το DNA του.

Ο Χακαμάντα ανέδειξε ένα σημαντικό ζήτημα με την εξαιρετική του περίπτωση, καθώς ήταν ο μακροβιότερος θανατοιποινίτης στον κόσμο, και μόλις ο πέμπτος που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία. Στη χώρα, οι ποινικές δίκες παρατείνονται και οι επαναληπτικές δίκες είναι σπάνιες.

Πηγή: tanea.gr