Η κατάσταση στον Λίβανο επιδεινώνεται, καθώς οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ συνεχίζονται, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται καθημερινά. Από την Κυριακή το βράδυ, έχουν καταγραφεί πάνω από 60 θάνατοι, μεταξύ των οποίων και τρία ανώτερα στελέχη της παλαιστινιακής αριστερής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).
Η ισραηλινή κυβέρνηση, δια μέσου του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, έχει επαναληφθεί απειλές για χερσαία εισβολή. Το ίδιο διάστημα, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, σε ομιλία του μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη για ενδεχόμενη κλιμάκωση.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, δήλωσε ότι το Ιράν δεν προγραμματίζει την αποστολή δυνάμεων στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι και ο Λίβανος διαθέτουν τις δυνάμεις να υπερασπιστούν εαυτούς απέναντι στις επιθέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η χώρα τους θα ανταποκριθεί εάν απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, επισκέφθηκε τα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη για να αποτίσει φόρο τιμής στον δολοφονηθείσα ηγέτη της.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί εκεχειρία και είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με το Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμοστεί το ψήφισμα του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 2007. Βασικό σημείο του ψηφίσματος είναι η διασφάλιση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στον νότιο Λίβανο.
Η δήλωση του Μικάτι για στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα συνεννόησης με τη Χεζμπολάχ, ώστε να υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού με το Τελ Αβίβ. Αλλά παραμένει το ερώτημα αν η Χεζμπολάχ είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία εν μέσω της πολεμικής κατάστασης και αν το Ισραήλ θα ήθελε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, δεδομένου των επιδιώξεών του κατά της Χεζμπολάχ.
Πηγή: tanea.gr