Ρομαντικές Απάτες και Κίνδυνοι στην Ψηφιακή Εποχή

Ρομαντικές Απάτες και Κίνδυνοι στην Ψηφιακή Εποχή

Η ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και ρομαντισμό είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ειδικά στην ψηφιακή εποχή όπου οι σχέσεις τείνουν να είναι πιο απρόσωπες. Πολλοί πολιτών, αναζητώντας τον κατάλληλο σύντροφο, επιστρατεύουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που λαμβάνουν υπόψη τους τους κινδύνους που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο, όπως η απάτη και οι deepfakes, που έχουν γίνει κοινός τόπος.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση απάτης έχει σημειωθεί στην Ασία, όπου απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία deepfake για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους άνδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες αυτοί πίστευαν ότι συνομιλούσαν με μια ελκυστική γυναίκα μέσω βιντεοκλήσεων, η οποία, στην πραγματικότητα, ήταν μια ψεύτικη εικόνα δημιουργημένη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η απάτη αυτή κόστισε συνολικά περισσότερα από 46 εκατομμύρια ευρώ στους θύματα της.

Οι ανακριτικές Αρχές του Χονγκ Κονγκ προχώρησαν στη σύλληψη 27 ατόμων, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη ενός οργανωμένου κυκλώματος απατών. Οι συλληφθέντες, ηλικίας από 21 έως 34 ετών, περιλάμβαναν 21 άνδρες και 6 γυναίκες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μορφωμένοι και προέρχονταν από τομείς ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας. Για τη διεξαγωγή των απατών τους, συνεργάστηκαν με εξωτερικούς ειδικούς πληροφορικής για την κατασκευή ψεύτικης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, μέσω της οποίας τα θύματα εξαναγκάζονταν σε επενδύσεις.

Η εξαπάτηση συνήθως ξεκινούσε με ένα έγγραφο ή μήνυμα, στο οποίο ο αποστολέας – που υποδυόταν μια γοητευτική γυναίκα – δήλωνε ότι το μήνυμα είχε σταλεί σε λάθος αριθμό. Από εκεί και έπειτα, οι απατεώνες ανέπτυσσαν διαδικτυακές σχέσεις με τα θύματα προκειμένου να καλλιεργήσουν έναν αίσθημα εμπιστοσύνης. Η οργάνωση της ομάδας ήταν εξαιρετικά δομημένη, με διαφορετικά τμήματα υπευθύνων για τα διάφορα στάδια της απάτης.

Μεταξύ των τακτικών τους περιλαμβάνονταν η κατανόηση των αναγκών και των συναισθημάτων των θυμάτων ώστε να δημιουργήσουν μια “κομμένη και ραμμένη” περσόνα, η επινόηση φανταστικών δυσκολιών και η διατύπωση θετικών οραμάτων για το μέλλον, όλα με στόχο να πείσουν τα θύματα να επενδύσουν. Οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερα από 100 κινητά τηλέφωνα, σχεδόν 24.000 ευρώ σε μετρητά και διάφορα πολύτιμα αντικείμενα κατά την έφοδο στην έδρα της συμμορίας.

Τα deepfakes είναι ψηφιακό περιεχόμενο που, αν και είναι τεχνητά, φαίνεται απολύτως ρεαλιστικό, καθιστώντας τα ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία των απατεώνων. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας αναδεικνύει την αναγκαιότητα προσοχής όταν συμμετέχουμε σε διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, αφού οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για συναισθηματική σύνδεση.

Πηγή: tanea.gr