Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκλήρωσε πρόσφατα μία περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή πορεία και στο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ για τις χώρες αυτές. Το σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης της περιοχής με την ΕΕ, περιλαμβάνει 2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για την περίοδο 2024-2027.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βόρεια Μακεδονία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της για να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα. «Ελπίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενωθούν και θα κάνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα για την πρόοδο», τόνισε η πρόεδρος, αναφερόμενη στην ανάγκη για αλλαγές προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η Βουλγαρία είχε παρεμποδίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για αρκετό καιρό, εξαιτίας ιστορικών και εθνοτικών διαφορών. Ωστόσο, οι δύο χώρες αποδέχτηκαν μία συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ το καλοκαίρι του 2022, όπου η Βουλγαρία θα άρει το βέτο της υπό την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προσπάθησε να υλοποιήσει αυτή την πρόταση, αλλά το νέο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, υπό την ηγεσία του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν συμφωνεί.
Εν τω μεταξύ, ο Μίτσκοσκι είχε προτείνει η τροποποίηση του Συντάγματος να ισχύσει μόνο εφόσον η χώρα ενταχθεί στην ΕΕ, μία πρόταση που απορρίπτει η Βουλγαρία, καθώς και η ΕΕ, η οποία υπογραμμίζει ότι οι υποψήφιοι για ένταξη δεν πρέπει να αποκλίνουν από τα συμφωνηθέντα.
Η φον ντερ Λάιεν απέδωσε τα εύσημα στη Βόρεια Μακεδονία για την πλήρη εναρμόνισή της με την εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ και για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας από αυτή της Αλβανίας, με την Αλβανία να ξεκινάει πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αναφορικά με την πρόσφατη απογραφή, η οποία τοποθετεί τον αριθμό των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία στο 0,2% του πληθυσμού, η Σόφια αμφισβητεί τα στοιχεία και θεωρεί ότι το ποσοστό είναι πιο υψηλό.
Τέλος, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης ως ένα οδικό χάρτη για την προσέγγιση των οικονομιών της περιοχής με αυτήν της ΕΕ, δίνοντας στη Βόρεια Μακεδονία 750 εκατομμύρια ευρώ, μέρος από το συνολικό πακέτο που μόλις έχει εγκριθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Πηγή: tanea.gr