Η Θρυλική Ιστορία του Orient Express και η Επαναφορά της Πολυτελούς Σιδηροδρομικής Εμπειρίας

Η Θρυλική Ιστορία του Orient Express και η Επαναφορά της Πολυτελούς Σιδηροδρομικής Εμπειρίας

Στις 4 Οκτωβρίου 1883, το θρυλικό Orient Express έκανε την παρθενική του διαδρομή από τον Gare de l’Est στο Παρίσι προς την Κωνσταντινούπολη. Ταξιδεύοντας για επτά ημέρες, 40 επιβάτες από υψηλά κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων συγγραφέων και αξιωματούχων, απόλαυσαν μια απαράμιλλη εμπειρία πολυτέλειας. Ο δημοσιογράφος Henri Opper de Blowitz, που βρισκόταν μεταξύ των επιβατών, κατέγραψε με θαυμασμό την πολυτέλεια που επικρατούσε: «Τυφλώνονταν τα μάτια μου από τα αστραφτερά αντικείμενα…». Η εξυπηρέτηση των επιβατών γινόταν από εκπαιδευμένους σερβιτόρους που προσέφεραν εκλεκτές σαμπάνιες και κορυφαία πιάτα, δείχνοντας την επανάσταση του φαγητού εν κινήσει.

Η μεταμόρφωση των σιδηροδρομικών ταξιδιών άρχισε με τον γερμανό μηχανικό George Pullman, ο οποίος το 1865 δημιούργησε πολυτελή βαγόνια και εστιατόρια. Ανέδειξε την έννοια του φαγητού εν κινήσει και ίδρυσε νέες προδιαγραφές άνεσης και υπηρεσιών. Στην Ευρώπη, ο Georges Nagelmackers ίδρυσε το 1872 την “Compagnie Internationale des Wagons-Lits”, που εξειδικεύθηκε στη δημιουργία πολυτελών βαγόνων και τραπεζαριών. Με το άνοιγμα αυτής της εταιρείας, τα τρένα άρχισαν να γίνονται «κινούμενα παλάτια» και το Orient Express έγινε διάσημο για την προσφορά του εξεζητημένων γευμάτων.

Η δεκαετία του 1920 αναγνωρίστηκε ως η «χρυσή εποχή» των σιδηροδρομικών ταξιδιών, με τα τρένα να προσφέρουν εκλεκτά γεύματα και μοναδικές διακοσμήσεις. Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σιδηρόδρομοι μεταμορφώθηκαν ραγδαία. Η αύξηση της ταχύτητας των τρένων και η ανάπτυξη του αεροπορικού ταξιδιού οδήγησαν σε μια εποχή κατά την οποία η πολυτέλεια και οι ανέσεις υποχώρησαν. Μικρές κουζίνες και εξειδικευμένος προσωπικό παραχώρησαν τη θέση τους σε πιο βιομηχανικές προσεγγίσεις, προσαρμοζόμενες στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Μέχρι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι κουζίνες και τα βαγόνια εστιατορίων είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ευρωπαϊκά τρένα. Ωστόσο, η νοσταλγία για τις παλιές εποχές παραμένει ζωντανή. Η νέα υπηρεσία του Orient Express, που προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει το 2025, σκοπεύει να φέρει ξανά την πολυτέλεια και την ατμόσφαιρα μιας εποχής όπου το φαγητό σε τρένο ήταν μια απόλυτη εμπειρία. Στους πυρήνες αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η επιθυμία των ανθρώπων να ξαναζήσουν τις χρυσές στιγμές του παρελθόντος.

Πηγή: tanea.gr