Υπάρχει μια νέα τάση στην Ιαπωνία που σχετίζεται με την παραίτηση από τις θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, έχουν εμφανιστεί γραφεία που αναλαμβάνουν τη διαδικασία παραίτησης εργαζομένων, αν και η ιδέα αυτή μπορεί να φαίνεται περίεργη σε κάποιους. Η ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών έχει προκύψει κυρίως από τους νεότερους εργαζομένους, οι οποίοι συχνά επιθυμούν να αποχωρήσουν από το εργασιακό τους περιβάλλον λόγω της έλλειψης υποστήριξης ή ευφορίας.
Οι Ιάπωνες εργοδότες ακολουθούν μια αυστηρή πολιτική, που περιλαμβάνει υποχρεωτική αφοσίωση στην εταιρεία, γεγονός που καθιστά την παραίτηση μια δύσκολη διαδικασία. Πολλοί εργοδότες είναι απρόθυμοι να αποδεχτούν την παραίτηση, ειδικά σε έναν κόσμο όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Είναι συχνό φαινόμενο οι εργοδότες να φτάνουν στο σημείο να απαγορεύουν την αποχώρηση των υπαλλήλων τους.
Για παράδειγμα, μια 25χρονη γυναίκα, η Μαρί (ψευδώνυμο), βρίσκεται στη θέση των εργαζομένων που ζητούν τέτοιες υπηρεσίες. Μετά από μόλις δύο μήνες σε μια εργασία διαδικτυακής τράπεζας και υπομένοντας εκφοβισμό και κακομεταχείριση, απόφασισε να ζητήσει βοήθεια από την εταιρεία “Momuri”, η οποία αναλαμβάνει τη διαδικασία παραίτησης για λογαριασμό των πελατών.
Οι υπάλληλοι του “Momuri” αναλαμβάνουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργοδότη και η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 20-30 λεπτά. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Σίντζι Τανιμότο, επισημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια ποικίλλουν, μερικοί συμπεριλαμβάνουν τις υπερωρίες, τους χαμηλούς μισθούς και τις παραβιάσεις συμβολαίων.
Η ανάγκη για υπηρεσίες παραίτησης έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά λόγω των αλλαγών στην κουλτούρα των εργαζομένων μετά την πανδημία Covid-19. Οι εργαζόμενοι της Generation Z, που αποτελούν το 60% των πελατών του “Momuri”, φαίνεται να δίνουν περισσότερη έμφαση στην προσωπική τους ευτυχία και την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής.
Σύμφωνα με στατιστικές, περίπου ένας στους έξι εργαζόμενους στην Ιαπωνία έχει χρησιμοποιήσει υπηρεσίες παραίτησης. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι το έκαναν επειδή οι εργοδότες τους εμπόδισαν την αποχώρηση ή φοβούνταν αρνητικές αντιδράσεις.
Πηγή: tanea.gr