Οι Τούρκοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Ταγίπ Ερντογάν για τρίτη φορά στην προεδρία τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην ιστορία του. Στο διάστημα ανάμεσα στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, το ερευνητικό κέντρο Pew πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 1.049 ενήλικες Τούρκους, καταγράφοντας αρνητικές απόψεις για τον Ερντογάν και μοιρασμένες γνώμες για την κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 55% των ενηλίκων Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον πρόεδρο, ενώ μόνο το 43% τον υποστηρίζει. Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει μειωθεί κατά 32% σε σχέση με το 2017, με 27% λιγότερους Τούρκους να δηλώνουν ότι έχουν «πολύ θετική» γνώμη γι’ αυτόν. Από την έρευνα του 2017, η οποία διεξήχθη οκτώ μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί (51%) δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση να κάνει το σωστό για τη χώρα.
Επιπλέον, το 61% των Τούρκων δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστεί για μελλοντικές φυσικές καταστροφές, ειδικά μετά από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και είχε πάνω από 50.000 θύματα. Σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, οι Τούρκοι εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ δείχνουν περιορισμένη εμπιστοσύνη και στους ηγέτες τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προεδρικού νομάρχη των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι εμφανίζονται περισσότερο ευνοϊκοί προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσοστό των Τούρκων που έχουν θετική άποψη για την ΕΕ να έχει αυξηθεί κατά 12% από το 2019.
Εντύπωση προκαλεί ότι μια πλειοψηφία πιστεύει πως η αστυνομία και ο στρατός έχουν θετικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία, με ποσοστά 78% και 62% αντίστοιχα. Όσον αφορά τις κοινωνικές εντάσεις, οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων που υποστηρίζουν διαφορετικά πολιτικά κόμματα, ενώ λιγότεροι από αυτούς, αν και αποτελούν την πλειοψηφία, αναφέρουν έντονες διαφωνίες με βάση τη διαφορετική εθνική ταυτότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι, σε μια κυρίως μουσουλμανική χώρα, περίπου το 47% των ενηλίκων θεωρεί ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ Τούρκων που υποστηρίζουν διαφορετικές θρησκείες.
Πηγή: tanea.gr