Η Ιστορία και οι Επιπτώσεις των Πυρηνικών Δοκιμών στον Κόσμο

Η Ιστορία και οι Επιπτώσεις των Πυρηνικών Δοκιμών στον Κόσμο

Η πρώτη χρήση πυρηνικής βόμβας σημειώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιουλίου 1945, με την εκτέλεση δοκιμαστικής ρίψης στην έρημο του Νέου Μεξικού. Αυτή η δοκιμή οδήγησε στην ατομική επίθεση στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, τουλάχιστον επτά μεγάλες χώρες προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, τις οποίες ακολούθησε η απελευθέρωση ακτινοβολίας σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουν δοκιμαστεί συνολικά περίπου 2.056 πυρηνικά όπλα, με 1.030 δοκιμές από τις ΗΠΑ, 715 από τη Ρωσία, 210 από τη Γαλλία, 45 από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα εκάστη, 6 από τη Βόρεια Κορέα, 3 από την Ινδία και 2 από το Πακιστάν.

Δύο σημαντικά γεγονότα επηρεάζουν την πορεία των πυρηνικών δοκιμών: η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και η αύξηση των κοινωνικών αντιδράσεων κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. Η κρίση αυτή, η οποία διήρκεσε 13 ημέρες, οδήγησε σε παγκόσμιες διαμαρτυρίες και ανησυχίες, και μια μελέτη του 1961 που ανακάλυψε αυξημένα επίπεδα ραδιολογικής ακτινοβολίας στα δόντια παιδιών στο Σεντ Λούις ενίσχυσε την πίεση για περιορισμούς. Συνεπεία αυτών των γεγονότων, το 1963 υπογράφηκε η Συνθήκη Περιορισμού Πυρηνικών Δοκιμών, με 108 χώρες να τη συνυπογράφουν. Ωστόσο, οι πυρηνικές δοκιμές δεν σταμάτησαν, καθώς πολλές χώρες συνεχίζουν να διεξάγουν υπόγειες δοκιμές.

Το 1996 προτάθηκε η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), υπογράφοντας από 187 χώρες και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το σύστημα παρακολούθησης στοχεύει στην ανίχνευση πυρηνικών δοκιμών παγκοσμίως. Η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε το 2017 από τη Βόρεια Κορέα, προκαλώντας ανησυχία στη Νότια Κορέα σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης δικού της πυρηνικού προγράμματος. Αν χώρες όπως η Νότια Κορέα προχωρήσουν σε τέτοιες δοκιμές, αυτό μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και νέες δοκιμές από άλλες χώρες.

Οι επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών προκαλούν σοβαρές βλάβες τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον. Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι δοκιμές αυτές έχουν συνδεθεί με χιλιάδες καρκίνους και θανάτους στις ΗΠΑ, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που ζούσαν κοντά στις περιοχές δοκιμών είναι μακροχρόνιες. Οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες σε παγκόσμια κλίμακα προκαλούν γεωπολιτικές εντάσεις και σχέσεις ρήξης μεταξύ κρατών, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτες βλάβες στην κοινωνία και το περιβάλλον. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πιθανότητα επανέναρξης των πυρηνικών δοκιμών αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Πηγή: tanea.gr