Η Επίδραση των Deepfakes στην Εκλογική Διαδικασία και η Νομική Αντίκρουση στην Καλιφόρνια

Η Επίδραση των Deepfakes στην Εκλογική Διαδικασία και η Νομική Αντίκρουση στην Καλιφόρνια

Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, η διαδικασία και το αποτέλεσμα φαίνεται να επηρεάζονται από την «ψευδή σάτιρα». Ιδιαίτερα, πολιτικά deepfakes που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παραπλανήσουν το κοινό. Ένα πρόσφατο παράδειγμα περιλαμβάνει τον συντηρητικό YouTuber Κρίστοφερ Κολς, γνωστός ως “Mr Reagan”, ο οποίος δημιούργησε ένα βίντεο με την υποψήφιο Κάμαλα Χάρις. Στο συγκεκριμένο βίντεο, χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθεί τη φωνή της με αυτοσαρκαστικό ύφος, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, εξέφρασε την οργή του μέσω του X και αναγνώρισε το βίντεο ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός deepfake που είναι παράνομο βάσει νέου νόμου της Πολιτείας. Η πολιτεία προτίθεται να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, καθώς το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έχει επισημάνει ότι τέτοια φαινόμενα έχουν εμφανιστεί και σε χώρες όπως η Σλοβακία και το Μπαγκλαντές.

Η Ιλάνα Μπέλερ, στέλεχος της Public Citizen, υπογράμμισε ότι ο νόμος της Καλιφόρνια προχωρά πιο μακριά από άλλες νομικές ρυθμίσεις. Ο Κολς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν πίστευε πως θα υπήρξε παρανόηση σχετικά με το περιεχόμενο του βίντεο. Αντιθέτως, ο Νιούσομ υποστήριξε ότι η χειραγώγηση της φωνής σε τέτοιες «διαφημίσεις» θα πρέπει να είναι παράνομη.

Επιπλέον, η εν λόγω νομοθεσία παρέχει μια εξαίρεση για το χιούμορ που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτώντας ωστόσο ορατές δηλώσεις αποποίησης ευθύνης. Παρ’ όλα αυτά, οι νομικοί προβληματίζονται για την συνταγματικότητα του νόμου. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Τζον Μέντεζ, τόνισε ότι η προσπάθεια να προστατευθεί η εκλογική ακεραιότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια της Πρώτης Τροπολογίας, η οποία διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου.

Ο νόμος της Καλιφόρνια και παρόμοιες πρωτοβουλίες ενδέχεται εν τέλει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στα δικαστήρια, καθώς η ελευθερία του λόγου συνήθως προστατεύει τους πολίτες από τη δημιουργία μη αληθινών πληροφοριών για πολιτικούς υποψήφιους. Επιπλέον, υπάρχουν άλλες νομικές επιλογές για δημόσια πρόσωπα, όπως οι αγωγές προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: tanea.gr