Η Εγκαταλελειμμένη Πόλη της Αυστραλίας και οι Σκοτεινές της Ιστορίες

Η Εγκαταλελειμμένη Πόλη της Αυστραλίας και οι Σκοτεινές της Ιστορίες

Στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, το Wittenoom αποτελεί μια πόλη-φάντασμα που σταδιακά έχει εγκαταλειφθεί. Παλαιότερα, η περιοχή ήταν γεμάτη ζωή και δραστηριότητα, κυρίως λόγω της εξόρυξης μπλε αμιάντου, που ξεκίνησε το 1943. Ωστόσο, οι υγειονομικές ανησυχίες και η μη κερδοφορία των ορυχείων οδήγησαν στο κλείσιμο τους τη δεκαετία του ’60.

Με την εισαγωγή του αμιάντου στην περιοχή, οι κάτοικοι άρχισαν να υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, καθώς η εισπνοή ινών αμιάντου αποδείχθηκε επικίνδυνη για την υγεία. Ειδικότερα, η Penn Medicine αναφέρει ότι η έκθεση στον αμίαντο μπορεί να συμβεί μέσω της εισπνοής ή κατά λάθος κατάποσης των τοξικών σωματιδίων.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η πόλη εκκενώθηκε και το 2007 διαγράφηκε επισήμως από τους χάρτες, με τις αρχές να προτρέπουν τον κόσμο να μην επισκέπτεται τη μολυσμένη περιοχή. Παρά τις προειδοποιήσεις, πολλές φορές περιπετειώδεις ταξιδιώτες επιλέγουν να επισκεφθούν την περιοχή για μια “εξτρίμ” εμπειρία.

Όταν τα ορυχεία έκλεισαν το 1966, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν λόγω των επιπτώσεων του αμιάντου και οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της έκθεσης αυτής, κάτι που επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα του Wittenoom.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία κροκιδόλιθου, του πιο επιβλαβούς είδους αμιάντου, που χρησιμοποιείται σε διάφορα οικοδομικά υλικά και συστατικά αυτοκινήτων. Πρέπει λοιπόν να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτήν την εξόρυξη είναι ιδιαίτερα σοβαροί, καθώς οι μικροσκοπικές ίνες που διαφεύγουν στον αέρα μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Σήμερα, τα σπίτια είναι άδεια, τα δέντρα έχουν μαραζώσει και οι δρόμοι παραμένουν έρημοι, έχοντας αφήσει πίσω τους την ιστορία ενός τόπου που κάποτε άνθισε. Η πόλη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου», και η μοίρα της αγγίζει τις ανησυχίες για τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Πηγή: tanea.gr