Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως οι παραδόσεις όπλων προς το Ισραήλ, τη στιγμή που καλούμε για κατάπαυση του πυρός, είναι ασυνεπής στάση. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές παραδόσεις που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η αναταραχή αυτή προήλθε δύο ημέρες πριν από την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, γεγονός που ενίσχυσε την ήδη τεταμένη διπλωματική κατάσταση.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Μακρόν δήλωσε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιστροφή σε πολιτικές λύσεις και η διακοπή των παραδόσεων όπλων, προσθέτοντας πως η Γαλλία δεν προμηθεύει τέτοια όπλα. Το σχόλιο αυτό αποτελεί έμμεση κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι όσοι παραδίδουν όπλα δεν μπορούν να καλούν για κατάπαυση του πυρός ταυτόχρονα.
Η αντίδραση από το Ισραήλ ήταν άμεση. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «ντροπή» τις δηλώσεις του Μακρόν, κατηγορώντας τον για υπερβολικές εκφράσεις που προκάλεσαν διπλωματικό θόρυβο. Ο ισραηλινός στρατός είχε κηρύξει τις δυνάμεις του σε κατάσταση συναγερμού λόγω των φόβων για νέες επιθέσεις, εν όψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου, που σηματοδοτεί τη σοκαριστική έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Στον απολογισμό των γεγονότων, οι απώλειες από την επίθεση της Χαμάς ανήλθαν στους 1.205 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχους. Στις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της Γάζας, τουλάχιστον 41.825 άτομα, κυρίως πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο Μακρόν αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά εξέφρασε λύπη για την απόφαση του Νετανιάχου να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι η Γαλλία παραμένει σύμμαχος του Ισραήλ και θα υποδεχθεί οικογένειες Γαλλοϊσραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Πηγή: tanea.gr