Δραματικές στιγμές βιώνει ο Λίβανος, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις από αέρος συνοδεύονται πλέον από χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Οι 23 Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται ως η πιο αιματηρή μέρα από πολεμικές επιχειρήσεις στον 21ο αιώνα, όχι μόνο για τον Λίβανο αλλά και για την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA) και της UNICEF, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σφοδρή.
Στην ημερομηνία αυτή, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές άφησαν πίσω τους 569 νεκρούς και 1.850 τραυματίες, εκ των οποίων 50 είναι παιδιά και 94 γυναίκες. Το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου πλησιάζει την κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες. Η μαζική εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, έχει οδηγήσει σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, να παραμένει περιορισμένη.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην τρωτή οικονομία του Λιβάνου, με προβλέψεις ότι τα ποσοστά φτώχειας στις νότιες περιοχές θα εκτοξευτούν. Σε περιοχές όπως η Nabatiyeh και ο Νότιος Λίβανος, το ποσοστό φτώχειας αναμένεται να φτάσει το 94% και το 87% αντίστοιχα. Περισσότερα από 23.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. «Αυτή η σύγκρουση έχει διαλύσει όχι μόνο τις υποδομές αλλά και τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε η Rola Dashti, Εκτελεστική Γραμματέας της ESCWA.
Η συνέχεια της σύγκρουσης, μαζί με τη μείωση των δημόσιων πόρων και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενδέχεται να οδηγήσει την κυβέρνηση προς πιθανή κατάρρευση. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης έχουν φτάσει σε σημείο οριακής επαφής. Οι εκκλήσεις για άμεση διεθνή δράση είναι επιτακτικές προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω καταστροφές.
Η έκθεση τονίζει ότι η επίλυση της σύγκρουσης και η αντιμετώπιση των υποκρυπτόμενων αιτίων είναι κρίσιμη για την ευημερία των λαών της περιοχής και τη σταθερότητά της. Ο ΟΗΕ ζητά έναν συντονισμένο, περιφερειακό σχεδιασμό για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη πορεία για τις κατεστραμμένες περιοχές. Ενόσω η βία εξακολουθεί να μαίνεται, η ανάγκη για ταχεία διεθνή παρέμβαση καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Πηγή: tanea.gr