Αυξάνονται οι ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία πριν τις εκλογές

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία πριν τις εκλογές

Η Αυστρία ετοιμάζεται για εκλογές, και καίρια ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τη δυνατότητα του Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) να αναδειχθεί σε ισχυρό πολιτικό παράγοντα. Με πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων, από τους οποίους δικαίωμα ψήφου έχουν γύρω στα 6,3 εκατομμύρια, οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες. Μέχρι το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, θα διαφανεί αν θα μπορέσει ο Χέρμπερτ Κικλ να σχηματίσει κυβέρνηση ή αν το FPÖ θα επιβεβαιώσει την ανοδική του πορεία στα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, ακολουθώντας τα βήματα της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Η εκτίμηση ότι οι πιθανότητες του Κικλ να αναλάβει την καγκελαρία είναι μικρές επικρατεί, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν δηλώσει την απροθυμία τους να συνεργαστούν μαζί του. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος έχει τονίσει ότι θα αρνούνταν να ορκίσει τον Κικλ, επικαλούμενος τις αμφιλεγόμενες θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς.

Ο Κικλ έχει προκάλεσει ανησυχία με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών, όπου είχε που πρώτα ειρωνευτεί τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πολιτική του ιστορία περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία του με τον Γεργκ Χάιντερ, γεγονός που πολλοί θυμούνται με αρνητική διάθεση. Οι τοποθετήσεις του, που επισύρουν την κριτική λόγω της ρητορικής του κατά αλλοδαπών και συγκεκριμένων κοινοτήτων, όπως οι επιθέσεις του κατά Γάλλων και εβραϊκών παραγόντων, έχουν αναδείξει τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων πολιτικών εγκληματικών.

Πιθανό σενάριο μετά τις εκλογές είναι η διαμόρφωση ενός «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο Κόμμα του Λαού (ÖVP) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις. Είναι επίσης πιθανό να συμπεριληφθεί και ένα τρίτο κόμμα, όπως οι Πράσινοι ή το NEOS, που κινούνται κοντά στο 10%.

Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, η αυστριακή Ακροδεξιά είναι σαφές ότι έχει επιδείξει ανθεκτικότητα με την πάροδο των χρόνων. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που άνοιξε τις κυβερνητικές πύλες στην Ακροδεξιά, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΕ. Το FPÖ, παρ’ όλα τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την ηγεσία του στο παρελθόν, συνεχίζει να έχει επιρροή και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά τις εκλογές.

Πηγή: tanea.gr