Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται ένας ιός που προκαλεί προβλήματα ακόμα κι έξι μήνες μετά σε ασθενείς που νόσησαν και κατάφεραν να τον ξεπεράσουν. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, το 76% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, εξακολουθούν να πάσχουν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από έξι μήνες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και αφορούσε εκατοντάδες ασθενείς στην κινεζική πόλη Γουχάν (από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός), είναι από τις λίγες που εντοπίζουν τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η έρευνα έδειξε ότι η κόπωση ή η μυική αδυναμία ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα, ενώ οι περισσότεροι που τα κατάφεραν απέναντι στον ιό ανέφεραν, συν τοις άλλοις, δυσκολίες στον ύπνο. «Επειδή η COVID-19 είναι μια τόσο νέα ασθένεια, που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε κάποιες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Μπιν Κάο, του κινεζικού Εθνικού Κέντρου Αναπνευστικής Ιατρικής.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η συγκεκριμενη έρευνα υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή φροντίδα των ασθενών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ιδιαίτερα εκείνων που πέρασαν σοβαρά τη νόσο.

«Η δουλειά μας υπογραμμίζει επίσης τη σημασία διεξαγωγής μεγαλύτερων μελετών παρακολούθησης σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, προκειμένου να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στον άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει ότι ο κορωνοϊός ενέχει κίνδυνο για σοβαρές συνεχιζόμενες επιπτώσεις σε κάποια άτομα, ακόμη και σε νέους, με γενικά καλή υγεία, οι οποίοι δεν νοσηλεύτηκαν.

Ποιοι συμμετείχαν στη μελέτη

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 1.733 ασθενείς με Covid-19 που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Jinyintan στην Γουχάν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2020. Οι ασθενείς, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 57 ετών, επέστρεψαν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής μετά την Covid-19. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης φυσικές και εργαστηριακές εξετάσεις στους συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν ότι το 76% των αναρρωσάντων ασθενών είχαν ακόμη συμπτώματα. Η κόπωση ή/και η μυϊκή αδυναμία αναφέρθηκαν ως μακροχρόνια συμπτώματα κατά 63%, ενώ το 26% είχε προβλήματα ύπνου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης 94 ασθενείς των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα καταγράφηκαν στο ζενίθ της λοίμωξης που πέρασαν, ως μέρος μιας άλλης έρευνας. Όταν αυτοί οι ασθενείς επανεξετάστηκαν μετά από έξι μήνες, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν 52,5% χαμηλότερα.

Τι γίνεται με τις πιθανότητες επαναμόλυνσης

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι αυτό προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης με Covid-19, αν και δήλωσαν ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερα δείγματα για να διευκρινιστεί το πώς ακριβώς αλλάζει η ανοσία στον κορονοϊό με την πάροδο του χρόνου.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε επίσης στο The Lancet και μεταφέρει το iatropedia.gr, οι ερευνητές Monica Cortinovis, Norberto Perico και Giuseppe Remuzzi, από το ιταλικό Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri IRCCS, ανέφεραν ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας στην υγεία.

«Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες αναφορές για την κλινική εικόνα των ασθενών μετά την Covid-19», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η τελευταία μελέτη ήταν επομένως «επίκαιρη και έγκαιρη».

Σημείωσαν, ακόμα, ότι η μακροπρόθεσμη διεπιστημονική έρευνα που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία θα συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησής μας για τον κορονοϊό και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για τον «μετριασμό των μακροπρόθεσμων συνεπειών της Covid-19 σε πολλαπλά όργανα και ιστούς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr