Η Ευρώπη έγινε η πρώτη περιοχή στον κόσμο που ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται αντιμέτωπιες με νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων το οποίο μπορεί και πάλι να κατακλύσει τα νοσοκομεία. Η κατάσταση παραμένει «σοβαρή» με περίπου 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα ανά εβδομάδα στην ήπειρο, δήλωσε ο δρ Χανς Κλούγκε του ΠΟΥ σύμφωνα με το Associated Press.

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις ότι η μετάδοση μπορεί να έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σε αρκετές χώρες» και ότι η επίπτωση της ασθένειας (δηλαδή ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων) πέφτει μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει το Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» στη Βαλτιμόρη, μέχρι στιγμής η πανδημία έχει σκοτώσει πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό να έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Ιταλία

Κορωνοϊός: Ο αριθμός των λοιμώξεων στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αυξάνεται, με τη Γαλλία να καταγράφει πρόσφατα το μεγαλύτερο μονοήμερο άλμα σε κρούσματα μετά τον Νοέμβριο.

Η περιοχή αναφέρει επί του παρόντος ένα εκατομμύριο νέες ημερήσιες μολύνσεις περίπου κάθε έξι ημέρες. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, με βάση τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Η Ρωσία καταγράφει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό μολύνσεων Covid-19, με πάνω από 4,4 εκατομμύρια ή σχεδόν το 12% όλων των μολύνσεων στην περιοχή. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 στον κόσμο, με περίπου 153 θανάτους ανά 100.0000 κατοίκους, πίσω από τις ΗΠΑ με 164 θανάτους για κάθε 100.000 άτομα.

Ενώ ο επίσημος αριθμός θανάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 94.267, τουλάχιστον 221.534 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters που περιλαμβάνει θανάτους που αναφέρθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Rosstat. Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ξανά με ένα άλμα του αριθμού νοσηλειών.

Κορωνοϊός

Το εμβόλιο της AstraZeneca «φέρνει αποτέλεσμα»

Ο δρ Κλούγκε ανέφερε πως, χάρη στους εμβολιασμούς, το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 μεταξύ των ατόμων άνω των 80 ετών έχει μειωθεί σχεδόν στο 30%, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα ασυνήθιστα περιστατικά θρόμβωσης που παρατηρήθηκαν μεταξύ ληπτών των εμβολίων της AstraZeneca και της J&J, ο Κλούγκε επισήμανε ότι «για την ώρα, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι πολύ υψηλότερος στους ασθενείς της Covid-19 από ό,τι στους λήπτες του εμβολίου της AstraZeneca. «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στη μείωση των νοσηλειών και την πρόληψη θανάτων» τόνισε, για να προσθέσει ότι ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει το εμβόλιο για χρήση σε όλους τους ενήλικες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr