Το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει την Δευτέρα με την επαναλειτουργία των εποχικών καταστημάτων. Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας και προειδοποιούν ότι τα όποια βήματα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα σταδιακά. Διαφορετικά ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς αυτό θα σημάνει πισωγύρισμα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Αρκετοί επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως… αντίκτυπο το να χάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, σύμφωνα με το in.gr. «Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές» τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, ερωτώμενος για το εάν θα είμαστε έτοιμοι και πότε, να άρουμε τα μέτρα τόνισε πως βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως – πρόσθεσε – μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο.

Χρειάζεται να περιμένουμε κι άλλο για να δούμε υποχώρηση των κρουσμάτων

Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη, πρόσθεσε ο κος Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.

Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Αποκλιμάκωση ανά περιοχή

Όσον αφορά ειδικότερα την διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση. «Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή.

«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο».

Στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού καθώς και στο θέμα των νέων αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

«Οι νέοι νοσούν, διασωληνώνονται και έχουμε και θανάτους. Αυτοί οι δείκτες πρέπει να τους πείσουν να κάνουν το εμβόλιο. Επιπλέον μεταδίδουν τον ιό» υπογράμμισε. Εξέφρασε μάλιστα την ανάγκη να κάνουν όλοι το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Δεν μπορεί κανένας να ανήκει στο 30% που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο και το αρνούνται» σημείωσε, λέγοντας πως οι μελέτες της τρίτης φάσης των δοκιμών «μας πείθουν ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο».

«Καμία επιτροπή δεν θα υπογράψει το εμβόλιο αν δεν είναι ασφαλές. Εμείς θα κάναμε πρώτοι το εμβόλιο και θα πηγαίναμε να χαρίσουμε τη ζωή μας έτσι; Δεν διακινδυνεύει κανένας την υπογραφή του σε τόσο σοβαρά θέματα» τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr